ΕΡΕΙΠΙΟ – ΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΜΈΝΟ ΧΩΡΟ

Πληροφορίες για εκθέσεις κουκλοθεάτρου.

ΕΡΕΙΠΙΟ – ΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΜΈΝΟ ΧΩΡΟ

Δημοσίευσηαπό Στάθης Μαρκόπουλος » 15 Φεβ 2014, 11:12

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στην Γκαλερί ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ, πλ. Κολωνακίου 20, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, στις 8 μμ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΕΡΕΙΠΙΟ – ΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΜΈΝΟ ΧΩΡΟ» στην οποία συμμετέχω. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Είναι μια εικαστική εγκατάσταση του ΧΑΡΗ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗ με την συμμετοχή των γλυπτών ΜΑΝΟΛΗ ΡΩΜΑΝΤΖΗ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΩΤΣΟΥ και των εικαστικών ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΡΝΑΜΠΑΤΙΔΗ - ηχητική εγκατάσταση, ΑΡΓΥΡΗ ΡΗΜΟΥ - Αρχιτεκτονικά πρότυπα και ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ - Ζωγραφική σύμπραξη. Φωτογραφικό σχόλιο πρόσκλησης Σ. ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ.

Το «Νέο Ερείπιο» είναι μια εικαστική εγκατάσταση, που προτείνει τους εναπομείναντες χώρους ως μια αισιόδοξη ανασύνταξη του παραμελημένου ανθρώπινου χώρου. Τετρακόσια πουλιά εύλαλα γεμίζουν το χώρο, ενθαρρύνουν τη συνάθροιση, τη συναγωγή και αποτελούν κάλεσμα για περισσότερη συνεργασία. Την υλοποίηση της εγκατάστασης, τέσσερις καλλιτέχνες μαζί με τον Χάρη Κοντοσφύρη, την συνδιαμορφώνουν παραδειγματικά.
Ο Μανόλης Ρωμανζής. με τα εξαίρετα μικρο-γλυπτά του ανασκάπτει στο φως του παρόντος, ειδώλια καθημερινών ανθρώπων, μικρά αναθήματα ελληνικής άνθρωπο-φυσιογνωμίας, ανθρώπων που έζησαν στο γεωγραφικό χώρο της ηπειρώτικης γης, την οποία καταβρέχουν οι θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου.
Ένας από αυτούς, ο Νίκος Καρούζος, ο έλληνας ποιητής που παρίσταται στην εγκατάσταση, συμπράττει στην εξέγερση μιας πρόωρης και ελπιδοφόρας άνοιξης, παραμυθιασμένης για μια δικαιότερη ζωή των εκμηδενισμένων, που αναδεικνύεται στη φυσιογνωμική γλυπτική παρέμβαση του Χρήστου Τσώτσου.
Ο εικαστικός Αργύρης Ρήμος, μέσα από τοπία της ελληνικής αρχιτεκτονικής, αναγεννά αρχιτεκτονικά πρότυπα και αναστήνει τόπους εξορίας.
Ήχοι από ακουστικές αναμνήσεις και εικόνες, παρεισφρέουν σε όλο το χώρο και βοηθούν το θεατή να απολαύσει επάλληλες διαδρομές του παρελθόντος, ακολουθώντας την ηχητική εγκατάσταση του εικαστικού Νικόλα Καρναμπατίδη.
Εκεί που οι εικόνες-αναμνήσεις τελειώνουν, αρχίζει η αίσθηση ότι το ερείπιο είναι η τελευταία αντίσταση στην ικανότητα της ύλης να ανακυκλώνει τα πάντα σε οργανικότητες. Στη ζωγραφική σύμπραξη του Χάρη Κοντοσφύρη με τον Γιώργο Πανταζή, μπονσάι νανικής υποστάσης ζουν ως παιδιά σε γλάστρες. Στην έκθεση αναδύονται και πλημμυρίζουν το χώρο: πουλιά, σκυλιά ως εναπομείναντες φύλακες εγκαταλελειμμένων σπιτιών, ο Νίκος Καρούζος συγκλονισμένος προσπαθεί να σταθεί όρθιος, ένα νησί αυτοεξόριστων που ανασκευάζουν εγκαταλελειμμένα αρχιτεκτονικά πρότυπα σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής σε μια Νέα - Μακρόνησο, οι κυρίες που καθάριζαν τούβλα ερειπίων στην κατεστραμμένη μεταπολεμική Γερμανία. το ερειπωμένο περιστύλιο της εισόδου. Όλα αυτά αποτελούν το σύνολο μιας εικαστικής εμπειρίας και αληθινής συνεργατικότητας.
Γεμάτος μόχθο κι όμως ποιητικά, ο άνθρωπος κατοικεί τούτη τη γη (στίχος του Holderlin).

http://www.zoumboulakis.gr/default.asp? ... =1&eid=223
Κουκλοθέατρο Αιούσαγια!
http://www.ayusaya.com
http://www.unimahellas.org
Άβαταρ μέλους
Στάθης Μαρκόπουλος
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: 378
ΕΓΓΡΑΦΗ: 22 Ιαν 2013, 12:29
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Όνομα Ομάδας-Θιάσου: ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ!


Επιστροφή στο Εκθέσεις

ΜΕΛΗ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron