Δήμος Αθηναίων «Ανοιχτά Σχολεία» ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ!!!!!!

Δήμος Αθηναίων «Ανοιχτά Σχολεία» ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ!!!!!!

Δημοσίευσηαπό Ελένη Παναγιώτου » 27 Σεπ 2016, 21:17

http://www.sch.gr/96-announces/3443-l-r

Δήμος Αθηναίων «Ανοιχτά Σχολεία»

Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει την πρωτοβουλία «ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» με δράσεις που υλοποιεί στις εγκαταστάσεις των σχολικών συγκροτημάτων και παιδικών σταθμών καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, για όλους τους πολίτες των τοπικών κοινοτήτων. Στα σχολικά κτίρια πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες σε επίπεδο γειτονιάς.

Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» έχει ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία τους τελευταίους μήνες σε 46 σχολεία του Δήμου Αθηναίων, όπου έχουν διεξαχθεί 21 επαναλαμβανόμενες δράσεις με τη συμμετοχή πλέον των 1.500 μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και πολιτών του Δήμου.

Τα σχολικά κτίρια ανήκουν στο Δήμο και οι χώροι τους, μετά τις ώρες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, δύνανται να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθιστώντας τα σχολεία κέντρα εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει την υλοποίηση και την ποιοτική αναβάθμιση αυτών των δράσεων, τον εμπλουτισμό τους, την παροχή επιλογών και εναλλακτικών προτάσεων, προκειμένου να ενδυναμώσει τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών σε αυτές. Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» θα είναι μόνιμα ανοικτό σε προτάσεις και θα προωθεί το σύνολο των δράσεων συστηματικά σε όλες τις σχολικές μονάδες, δίνοντας κίνητρα και διευκολύνοντας με όποιους τρόπους μπορεί τη συμμετοχή παιδιών, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών σε αυτές.

Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: η πρώτη φάση αφορά στη διεξαγωγή δράσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2016 [Ιούνιος – Ιούλιος], ενώ η δεύτερη φάση αφορά στις δράσεις για τη σχολική χρονιά 2016 – 2017 [Σεπτέμβριος 2016 – Ιούνιος 2017].
Οι στόχοι του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» είναι:

1 Ο εμπλουτισμός του καταλόγου προσφερόμενων δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, εναλλακτικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για παιδιά, οι οποίες θα μπορούν να προσφερθούν μέσα στον οικείο χώρο ενός σχολείου.

2 Η λειτουργία των χώρων και των προαυλίων των σχολείων προκειμένου τα παιδιά της γειτονιάς να συναντιούνται, να πραγματοποιούν δικές τους δράσεις ή απλά να συνυπάρχουν με τους δικούς τους τρόπους.

3 Η παροχή κλιματιζόμενης σχολικής αίθουσας, όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μελετούν σε έναν οικείο, ευχάριστο και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

4 Η δυνατότητα προς τους ενήλικες –γονείς, εκπαιδευτικούς, κατοίκους της τοπικής κοινότητας– να έχουν ευκαιρίες συνάντησης, ψυχαγωγίας, οργάνωσης δράσεων για τους ίδιους [π.χ. εκμάθηση γλωσσών, σεμινάρια, συναντήσεις με ειδικούς] αλλά και μαζί με τα παιδιά [π.χ. γιορτές, εργαστήρια].

Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων
Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Αντιδημαρχίας Για Το Παιδί, απευθύνει νέα ανοικτή πρόσκληση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα [ελεύθερους επαγγελματίες, υπηρεσίες, φορείς, οργανώσεις, ιδρύματα, μουσεία, κλπ.] τα οποία είτε δραστηριοποιούνται ήδη στους χώρους των σχολείων είτε επιθυμούν να το πράξουν στο μέλλον, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για οποιαδήποτε δράση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία».

Ενδεικτικά, η φύση των προτεινόμενων δράσεων θα μπορούσε να είναι η ακόλουθη:

§ Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

§ Ενημερωτικά-επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, γονείς, πολίτες

§ Δράσεις ψυχαγωγίας [π.χ. άθληση, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες]

§ Εκθέσεις [π.χ. αποκέντρωση εκθεμάτων μουσείων]

§ Μαθητικά φεστιβάλ [π.χ. Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών, μουσικής, κ.ά.]

§ Θερινό πρόγραμμα απασχόλησης [δραστηριότητες για τα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες]

u υποβολή των προτάσεων

Για την υποβολή των προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» θα πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί η σχετική αίτηση με την ονομασία «Φόρμα Υποβολής Πρότασης | Ταυτότητα Δράσης», η οποία επισυνάπτεται. Οι ενδιαφερόμενοι στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της υποψηφιότητάς τους, θα μπορούν να επισυνάψουν και άλλα σχετικά αρχεία.

Οι προτάσεις μπορούν να κατατίθενται είτε σε φυσικό αντίγραφο είτε ηλεκτρονικά στις παρακάτω διευθύνσεις

Διεύθυνση: Πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία»

Υπ’ όψιν Αντιδημάρχου για το Παιδί Μ. Ηλιοπούλου

Οδός Λιοσίων 22, 5ος όροφος

Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

u ημερομηνία υποβολής των προτάσεων

Η υποβολή των προτάσεων μπορεί να γίνει σε δύο φάσεις, αντίστοιχα με τις φάσεις του προγράμματος.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων για τις δράσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2016 είναι η 31η Μαΐου 2016.

Σχετικά με τις δράσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2016 – 2017, η υποβολή των προτάσεων μπορεί να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση των προτάσεων θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του προγράμματος. Οι εγκεκριμένες προτάσεις/δράσεις θα εντάσσονται στη συνέχεια στο πρόγραμμα.

u παιδαγωγική αξιολόγηση των προτάσεων

Για την παιδαγωγική αξιολόγηση των προτάσεων που θα υλοποιηθούν από το Πρόγραμμα, ο Δήμος Αθηναίων έχει συγκροτήσει την παρακάτω μη αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας:

§ Γιάννης Βλάχος, Σχολικός Σύμβουλος Β’θμιας Εκπαίδευσης Αθηνών

§ Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Α’ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών

§ Αγνή Ζακοπούλου, φιλόλογος – ψυχοπαιδαγωγός, Καθηγήτρια εφαρμοσμένης παιδαγωγικής στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Αθήνας

§ Κώστας Κοντογιάννης, Διευθυντής Β’θμιας, 1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Αθήνας

§ Στέλιος Κρασσάς, Σχολικός Σύμβουλος 32ης Περιφερειακής Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών

§ Παναγιώτης Πήλιουρας, Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφερειακής Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών

§ Μαρία Σφυρόερα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα ΤΕΑΠΗ, Γνωστικό αντικείμενο: Παιδαγωγική της Διδακτικής Πράξης

§ Πέτρος Χαραβιτσίδης, Διευθυντής Α’θμιας, 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας


u κριτήρια αξιολόγησης

Βασικά κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη στην επιλογή των δράσεων είναι:

§ Να απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, μαθητές πρωτοβάθμιας ή/και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς, γονείς ή κατοίκους της τοπικής κοινότητας.

§ Να είναι καλοσχεδιασμένες, συνεκτικές και τεκμηριωμένες με ξεκάθαρους στόχους.

§ Να έχουν συνάφεια με τις δράσεις, τους προσανατολισμούς και τις προτεραιότητες της πολιτείας και του Δήμου Αθηναίων.

§ Να είναι δράσεις που είτε προσφέρονται δωρεάν είτε περιλαμβάνουν τεκμηριωμένο και ξεκάθαρο προϋπολογισμό.


Οι επιλεγμένες δράσεις θα υπόκεινται σε συνεχή αξιολόγηση κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους και δύνανται να ανασταλούν εάν δεν πληρούν τα συμφωνηθέντα κριτήρια ή/και εάν η συμμετοχή σε αυτές είναι μη επαρκής. Αντίθετα, θα επιδιώκεται η επανάληψη ή/και παράταση των επιτυχημένων δράσεων.

u επικοινωνία

Όλες οι δράσεις θα αναρτώνται στους κοινόχρηστους χώρους των σχολικών μονάδων, στον ιστότπο του Δήμου Αθηναίων και σε ιστότοπο που θα δημιουργηθεί με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το είδος και τη φύση των δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία».

Η ανακοίνωση των προγράμματος δράσεων που θα υλοποιηθούν σε σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων για το καλοκαίρι 2016 θα γίνει στις αρχές Ιουνίου 2016.

u διευκρινίσεις

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» στο Δήμο Αθηναίων, Αντιδημαρχία Για Το Παιδί [τηλέφωνα: 210 52.77.581 & 210 52.77.089, ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]].

Διαδώστε το!
Ελένη Παναγιώτου
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: 78
ΕΓΓΡΑΦΗ: 31 Ιαν 2013, 19:18
Όνομα Ομάδας-Θιάσου: θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ


Επιστροφή στο Ανακοινώσεις

ΜΕΛΗ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης