Βιωματική μάθηση και πρακτικές εφαρμογές του Κουκλοθεάτρου στην εκπαίδευση Οι κούκλες στις κασετίνες των εκπαιδευτικών

Βιωματική μάθηση και πρακτικές εφαρμογές του Κουκλοθεάτρου στην εκπαίδευση Οι κούκλες στις κασετίνες των εκπαιδευτικών

Δημοσίευσηαπό Unima » 06 Απρ 2024, 16:20

Βιωματική μάθηση και πρακτικές εφαρμογές του Κουκλοθεάτρου
στην εκπαίδευση
Οι κούκλες στις κασετίνες των εκπαιδευτικών

Το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου, UNIMA-ΕΛΛΑΣ, διοργανώνει Διημερίδα για το Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση με τίτλο: “Βιωματική Μάθηση και πρακτικές εφαρμογές του Κουκλοθέατρου στην εκπαίδευση – Οι κούκλες στις κασετίνες των εκπαιδευτικών.”

Η Διημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, εμψυχωτές ομάδων, κουκλοπαίχτες και γενικότερα σε όποιον ενδιαφέρεται για το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση. Κυρίως, έχει σα στόχο να ανοίξει έναν διάλογο μεταξύ των εκπαιδευτικών και των κουκλοπαιχτών, για να διερευνήσουν, από κοινού, την πρακτική εφαρμογή, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις του κουκλοθέατρου και των τεχνικών του στο ευρύτερο παιδαγωγικό πλαίσιο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Σάββατο 20/4/24
11.00-13.30 Εργαστήρια
13.30 -14.00 Διάλειμμα
14.00-16.30 Ομιλίες, συζήτηση
17.00-19.30 Εργαστήρια

Κυριακή 21/4/24
11.00-13.30 Εργαστήρια
14.00-14.30 Διάλειμμα
15.00 -16.00 Παράσταση από την ομάδα ParaMana Puppet Theatre
16.00-17.30 Συζήτηση για την παράσταση, Κλείσιμο Διημερίδας και συζήτηση


Σάββατο 27/4/24
-Διαδικτυακά σεμινάρια-
16.00-18.30
19.00-21.30


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
-Απαραίτητη η κράτηση θέσης -


Σάββατο 20/04/24

11.00-13.30 Βάσω Γιαρένη ομάδα Κοκού-Μουκλό
“Φτιάχνοντας κούκλες με βαμβάκι

Στο εργαστήρι, που στόχο έχει να δείξει στους εκπαιδευτικούς μία μέθοδο για να οργανώνουν την ιδέα ενός παιδιού με σκοπό την αποτύπωση – υλοποίηση της με την δημιουργία μιας κούκλας.
Φτιάχνοντας μία κούκλα από βαμβάκι, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να διαμορφώσουν πλήρως την μοναδική ιδέα τους.
Το βαμβάκι καθώς ένα μαλακό υλικό βοηθάει θα παιδιά, να κάνουν πειραματισμούς στην μικροκλίματα του χεριού τους και του προσωπικού χώρου που μοιράζονται στο θρανίο μιας τάξης, και να νιώσουν έτσι ολοκληρωμένα την διαδικασία της δημιουργίας.
Το βαμβάκι επίσης βοηθάει να παιδιά να μετρήσουν την δύναμη, και τις κινήσεις τους στο πεδίο της λεπτής κινητικότητας.
Θα αποτυπώσουμε στα χρώματα της κούκλας μας, μικρές λεπτομέρειες του χαρακτήρα τους.
Πληροφορίες και κρατήσεις εργαστηρίου: 6932 445733

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκα 9 Δεκεμβρίου το 1975 στην Αθήνα μα μεγάλωσα μέσα στα παραμύθια που μου διηγούταν η γιαγιά μου από τον Πόντο. Σπούδασα αγκαλιά με ένα πιάνο και έγινα μουσικός, μα μέσα μου κάτω από τις παρτιτούρες και κάπου ανάμεσα στα
πλήκτρα κρυβόταν η αδυναμία μου στην συγγραφή, τις ζωγραφιές και το κουκλοθέατρο.
Η ζωή μου και η δουλειά μου μπλέκεται ανάμεσα στις ιστορίες, τις εικόνες και τις μουσικές που γίνονται παραμύθια άλλοτε στο χαρτί και άλλοτε στα παραμύθια που ζωντανεύουν στο κουκλοθέατρο.
Το 2003 δημιουργήσαμε παρέα με την κουκλοπαίκτρια Ηρώ Θεοδώρου τον μαγικό κόσμο της ομάδας Κοκου-Μουκλό μέσα από την οποία φτιάξαμε μοναδικές παραστάσεις κουκλοθεάτρου για παιδιά και ενήλικες.
Μετά από πολλά ταξίδια στα παραμύθια μας το 2012 ο δρόμος με έβγαλε στο Dortrecht μια μικρή όμορφη πόλη της Ολλανδίας οπού έζησα έως το 2019, εκεί δημιούργησα την εταιρεία Αtelier Κokoe Μoeklo.
Με βάση την Ολλανδία είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με καλλιτέχνες, θέατρα και οργανισμούς τέχνης της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας δουλεύοντας μία διαφορετική ματιά και δεδομένα στο πεδίο του παιδικού θεάτρου.
Το 2021 πίσω στην Αθήνα ξαναβουτώ στο έργο του θεάτρου Κοκού-Μουκλό ενώ παράλληλα δημιουργώ την ομάδα ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΙΧΝΗ μία εταιρεία για τις τέχνες που αγαπώ, και το ταξίδι συνεχίζεται.


11.00-13.30 Ελένη Γιαννακοπούλου "Η κούκλα της τάξης".
Ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού προσχολικής αγωγής.

Σύντομη αναφορά στο παιδί και τη σχέση του με τις κούκλες από την βρεφική ηλικία.
Σημαντικότητα της κούκλας της τάξης ως εργαλείο (συζήτηση-προβολή φωτογραφιών με παραδείγματα)
Κατασκευή γαντόκουκλας από κάλτσα
Η φωνή της κούκλας - Εμψύχωση
Παιχνίδια με την κούκλα

Πληροφορίες και κρατήσεις εργαστηρίου: 6937949894

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Είμαι η Ελένη Γιαννακοπούλου και μου αρέσουν τα παιχνίδια, η μουσική, τα χρώματα , οι κούκλες και η επικοινωνία.
Ενώ ήμουν μαθήτρια ξεκίνησα τις σπουδές μου στο βιολί και την θεωρία της μουσικής. Αργότερα τελειώνοντας το λύκειο ασχολήθηκα με την γραφιστική ,ενώ παράλληλα φοιτούσα στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών για την εκμάθηση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Το 2006 πήρα το πτυχίο Διερμηνείας Νοηματικής Γλώσσας.
Έπειτα ασχολήθηκα με το θεατρικό παιχνίδι, το σωματικό θέατρο,το σύγχρονο χορό και το κουκλοθέατρο.
Από το 2012 έως και σήμερα ασχολούμαι επαγγελματικά με τον κουκλοθέατρο ως μέλος του Θεάτρου Μαριονέτας "Ανταμαπανταχού", δίνοντας παραστάσεις σε σχολεία και θέατρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο θαυμασμός μου για τους μικρούς ανθρώπους και τον κόσμο τους, με ώθησε να σπούδασω Παιδαγωγός Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας. Θέλοντας να διδάξω και να εμπνεύσω κι εγώ με τη σειρά μου άλλους ενήλικες το 2017 απέκτησα την πιστοποίηση ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.

17.00-19.30 Αννέτα Στεφανοπούλου “Η κούκλα- βοηθός δασκάλου”.

Σε αυτό το εργαστήριο θα εστιάσουμε στην κούκλα- βοηθό δασκάλου μέσα από την κατασκευή μιας καλτσόκουκλας.
Θα μελετήσουμε τις βασικές τεχνικές που δίνουν ζωή στον χαρακτήρα -βλέμμα, παύσεις, lip sync.
Αυτοσχεδιάζοντας, θα παρατηρήσουμε αυτά που η κούκλα μπορεί να εκφράσει στα χέρια μας- ελευθερία λόγου, αμεσότητα, χιούμορ, σύνδεση του παιδιού με τον χαρακτήρα.
Τέλος, θα δούμε παραδείγματα συνδυασμού διδακτέας ύλης και κουκλοθεάτρου και θα αναφερθούμε σε πιθανές χρήσεις των εργαλείων που αυτή η, άνευ ορίων, τέχνη προσφέρει.
Maximum αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα
Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν μαζί τους:
1 χοντρή αφράτη κάλτσα
2-4 κουμπιά
τσόχα μεγέθους A4

Πληροφορίες και κρατήσεις εργαστηρίου: [email protected]


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται με το κουκλοθέατρο από το 2001.
Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας με τους Francisco Brito, Στάθη Μαρκόπουλο, Rene Baker, Damiet Van Dalsum, Gavin Glover, Matija Solce, Roberto White και Neville Tranter. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια θεατρικού clown, θεάτρου δρόμου, stop motion animation, μηχανικής του κουκλοθεάτρου, εκπαιδευτικού δράματος, θεατρικού φωτισμού, κόμικς κ.α.
Από το 2007 έως το 2013 συνεργάστηκε με σταθερές ομάδες παιδιών και ενηλίκων εξερευνώντας τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού. Από το 2013 εως το 2020 συνέχισε τη διδασκαλία και το συντονισμό εργαστηρίων πάνω στην κατασκευή και εμψύχωση κούκλας. Από το 2020 έως σήμερα εργάζεται σε σχολείο ως δασκάλα θεατρικής αγωγής έχοντας ως βασικό εργαλείο την τέχνη του κουκλοθεάτρου.
Το 2011 δημιούργησε την ομάδα κουκλοθεάτρου Bufos και έκτοτε δίνει παραστάσεις στο δρόμο, σε καφέ, θέατρα, ιδρύματα και φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας.
Έχει συμμετάσχει ως κουκλοπαίκτρια σε παραστάσεις των ομάδων Baruti (2007-2018), Γκρι κουτί (2008), Don't Panic (2016-2019), Αντάμαπανταχού(2016-2017), Λόγου Παίγνιον (2015-2017), Τα Πάντα Φι (2018), Ayusaya (2018-2019) καθώς και σε γυρίσματα για ταινίες, ντοκιμαντέρ, διαφημιστικά και μουσικά βίντεο.
Έχει κατασκευάσει κούκλες για θεατρικές ομάδες και ιδιώτες.
Είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου Unima Hellas.



17.00-19.30 ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ/ ΝΙΚΟΣ ΤΟΜΠΡΟΣ
"Τα αντικείμενα ως θεατρικό και εκπαιδευτικό εργαλείο"

Στο εργαστήριο αυτό θα κάνουμε μια μικρή έρευνα πάνω στις θεατρικές δυνατότητες των χρηστικών αντικειμένων.
Μέσα από ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε την τόλμη και την φαντασία του παιδιού με την γνώση και την πειθαρχία του ενήλικα.
Τα αντικείμενα πότε ως σύμβολα και πότε ως κούκλες θα παίξουν ρόλο και θα μεταμορφωθούν μέσα από μια διαδικασία βασισμένη σε τεχνικές κουκλοθεάτρου και μιμικής.
O κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να φέρει στην ομάδα τουλάχιστον ένα χρηστικό αντικείμενο της επιλογής του. Χρηστικό αντικείμενο εννοούμε οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας στο σπίτι ή στην δουλειά μας

Πληροφορίες και κρατήσεις εργαστηρίου: 6932274209

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε τo 1996 από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου ,κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες με έδρα τα Βασιλικά της Β. Εύβοιας.
Από τότε δίνει παραστάσεις στον δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων στην Ελλάδα, και έχει συμμετάσχει σε 40 διεθνή φεστιβάλ σε 17 χώρες στην Ευρώπη,Ν.Αφρική και Ασία.
Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον συνδυασμό του θεάτρου κούκλας με άλλες τέχνες και σε αυτή τη κατεύθυνση έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου , της μουσικής και του τσίρκου .
Έχει κάνει εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες σε δήμους,σχολεία και διεθνή φεστιβάλ.

Από το 2021 είναι ιδρυτικό μέλος της Κουκλοθεατρικής Κολεκτίβας «ΤΑΡΑΞΑΚΟ»

Ο Νίκος Τόμπρος εκτός από την πορεία του ως κουκλοπαίκτης-κουκλοποιός παρακολούθησε σεμινάρια σωματικoύ θεάτρου,υποκριτικής, χορού ,κλόουν και σύγρονου θεάτρου σκιών.
Η Ελένη Παναγιώτου ,επίσης κουκλοπαίκτρια-κουκλοποιός είναι κοινωνική λετουργός και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με εμψύχωση αντικειμένων,θεατρικό φωτισμό ,ζωγραφικής και stop motion animation .


Κυριακή 21/04/24

11.00-13.30 Θίασος Κουκλοθεάτρου 3 λαλούν
“Κούκλες γράμματα”

Σε αυτό το εργαστήριο θα φτιάξουμε και θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε σφουγγαρένιες κούκλες που απεικονίζουν γράμματα οποιουδήποτε αλφαβήτου. Με αυτές ο δάσκαλος μπορεί να δημιουργήσει σκετσάκια και ρουτίνες που θα βοηθήσουν τα παιδιά στην κατανόηση της χρήσης του αλφαβήτου και της εκφώνησης του με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Πληροφορίες και κρατήσεις εργαστηρίου: 6976827420


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεια σας, είμαστε ο Θωμάς Γκούζιας και η Ελένη Κάντα και αποτελούμε τον πυρήνα του θιάσου κουκλοθεάτρου "3 λαλούν" που από το Φθινόπωρο του 2009 επιδίδεται σε καλλιτεχνικές αλχημείες.

Κύριες δραστηριότητες μας είναι το κουκλοθέατρο, το θέατρο, το θεατρικό παιχνίδι, ο κλόουν, τα παιδικά πάρτυ, οι αφηγήσεις και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Η έμπνευση μας πηγάζει από πολλές και διάφορες πηγές όπως οι τέχνες, οι παραδόσεις όλου του κόσμου, η κωμωδία, η θεραπεία, η φύση και σε μεγάλο βαθμό
"ο μαγικός κόσμος των παιδιών"

Μέσα από τη δουλειά μας αναζητούμε το ειλικρινές μοίρασμα και τη ζωντανή επαφή.

Μαθητεύσαμε και συνεχίζουμε με διάφορους δασκάλους περί κουκλοθεάτρου, θεραπείας, κίνησης, θεατρικού κλόουν, αφήγησης και προφορικής λογοτεχνίας, μουσικής, παραστατικών τεχνών και εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
(Rene Baker,-Frank Soehnloe, Gozde Atalay,Joe Diffienbacher, Στέλιος Πελασγός)

Συνεργαζόμαστε με σχολικές μονάδες σε διάφορες πόλεις σε όλη την Ελλάδα ( Ιόνια Νησιά, Θεσσαλία, Μυτιλήνη, Ήπειρος, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη), με φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό και με πολιτιστικούς συλλόγους και ιδρύματα.

Για δύο χρόνια διοργάνωσαμε το φεστιβάλ κουκλοθεάτρου Κέρκυρας
https://www.corfuland.gr/el/politistika ... -2012.html
και για επτά χρόνια διοργάνωσαν στην Κέρκυρα την παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου με θιάσους καραγκιόζη, κουκλοθέατρου, και μουσικών σπουδών από το νησί και την υπόλοιπη Ελλάδα

Τα τελευταία 5 χρόνια δίνουμε επίσης παραστάσεις θεατρικού κλόουν με την ομάδα Antidotes για ενήλικο κοινό.


11.00-13.30 Ζωή Βλάσση “Το κουκλοθέατρο αντικειμένων πάει σχολείο”

Στο εργαστήριο αυτό αρχικά θα μάθουμε να φτιάχνουμε και να εμψυχώνουμε κούκλες από αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Στη συνέχεια θα αναζητήσουμε ομαδοσυνεργατικούς τρόπους για να δραματοποίησουμε ιστορίες από την διδακτική ύλη.

Πληροφορίες και κρατήσεις εργαστηρίου: 6977655218

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Zωή Βλάσση:θεατρολόγος/σκηνοθέτης/κουκλοπαίκτρια
Η Ζωή είναι απόφοιτος του τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σπουδές στη Real Escuela Superior de Arte Dramatico της Μαδρίτης και μεταπτυχιακές σπουδές στην κριτική παιδαγωγική. (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης «Κριτική Παιδαγωγική, Επιστήμες της Αγωγής, Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών».)
Έχε ειδικευτεί στο θέατρο κούκλας και το σωματικό θέατρο μαθητεύοντας για πολλά χρόνια δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους: Στάθη Μαρκόπουλο, Gozde Atalay, Rene Baker, Σωτήρη Χατζάκη, Σίμο Κακάλα, Αλεξάνδρα Καζάζου, Michel Ville κ.α.

Έχει παρακολουθήσει ετήσια εκπαίδευση πάνω στην θεωρία συστημάτων (συστημική ψυχοθεραπεία, ομάδα Ροδάκινο) καθώς και μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων art therapy και δεν σταματά να επιμορφώνεται πάνω στην κοινωνική και θεραπευτική διάσταση των παραστατικών τεχνών και την εμψύχωση δημιουργικών ομάδων παιδιών και ενηλίκων. Η πιο πρόσφατη εκπαίδευσή της είναι πάνω στην εμψύχωση ομάδων εφήβων από την εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεάτρου κούκλας Firdin Migdin (2008) και της ομάδας θεάτρου αντικειμένων Trabala, του καλλιτεχνικού - εκπαιδευτικού εργαστηρίου, του κοινωνικού συνεταιρισμού ΤΖΕΠΕΤΟ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στο Ρέθυμνο (2014). Fb: Τζεπέτο Τεχνοχώρος - Geppetto art lab και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Κ.Α.Ν.Ο. στην Αθήνα (2021) https://www.facebook.com/kano.artspace με σκοπό την διεξαγωγή παραστάσεων και εργαστηρίων καλλιτεχνικής έκφρασης που αναδεικνύουν την κοινωνική διάσταση των παραστατικών τεχνών.

Οι χώρες που έχει επισκεφτεί με τις ομάδες και τα έργα τους είναι: Γερμανία, Ισπανία, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αργεντινή, Βραζιλία, Σλοβακία, Γαλλία

Έχει συν δημιουργήσει το κουκλοθεατρικό κομμάτι του γερμανικού ντοκυμαντέρ «Eingebrannt» για την αντίσταση των γυναικών στους Ναζί στη Κρήτη.
Εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως θεατρολόγος – δασκάλα θεατρικής αγωγής και έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια παιδαγωγών σε ιδιωτικά ΙΕΚ και στο πρόγραμμα «Παιδαγωγική μέσω της τέχνης» της ομάδας Ροδάκινο. Είναι εισηγήτρια Pilates.


11.00-13.30 Αγγελική Γουναρίδη “ΚΟΥ-τι?”

Τι κρύβει μέσα το κουτί;
Τι χρώμα είναι;
Τι τρώει;
ΕΊναι τρομακτικό;
Θα το αφήσουμε να βγει έξω;
Η φαντασία είναι όπλο των παιδιών και εργαλείο των μεγάλων. Το παιχνίδι ταΐζει την φαντασία.
Ας μην την αφήσουμε λοιπόν πεινασμένη αλλά να την ταΐσουμε με νόστιμα παιχνίδια ακόμα και αν καμιά φορά νιώθουμε λιγουλάκι κου-τοί! Ένα βιωματικό εργαστήρι για μεγάλους που δεν φοβούνται να ψάξουν μέσα στο κουτί και να βρουν τον εαυτό τους!

Πληροφορίες και κρατήσεις εργαστηρίου: 6932337032

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Αγγελική Γουναρίδη γεννήθηκε στην Αθήνα και από πάντα την γαργάλαγαν οι τέχνες. Αποφοίτησε από το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ΒΑΚΑΛΟ Bachelor of Arts in Graphic Design. Ταξίδεψε στην Αγγλία και απέκτησε MASTER IN ADVANCED PRACTICE AND THEORIES (ADAPT) από το UNIVERSITY OF DERBY.
Μετά έπεσε στην σούπα του κουκλοθέατρου και παρακολούθησε εργαστήρια µε σηµαντικούς Έλληνες και ξένους δασκάλους. Πήρε υποτροφία για νέους καλλιτέχνες “Pépinièrs Européennes Pour Jeunes Artistes”- artist in context contre l’ exclusion- και
συµµετείχε στην οµάδα θεάτρου δρόµου Ublo στο Παρίσι.
Είναι ιδρυτικό µέλος της οµάδας κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραµυθιού Φτουξελευτερία µε παρουσία δέκα χρόνων στην ελληνική κουκλοθεατρική σκηνή. Έχει συνεργαστεί µε πολλές οµάδες κουκλοθεάτρου από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
Είναι µέλος του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου UN.I.MA. Ελλάς από το 2003 στο οποίο έχει διατελέσει πρόεδρος .
Έχει συνεργαστεί µε το Ιδρυµα Λασκαρίδη ,το Μουσείο Συναισθηµάτων Παιδικής Ηλικίας και την κοινότητα Ατραπος του ΟΚΑΝΑ καθώς και άλλους φορείς. Έχει συµµετάσχει και συνεργαστεί στην διοργάνωση πολλών φεστιβάλ και γιορτών κουκλοθεάτρου σε όλη την Ελλάδα.
Το 2015 δηµιούργησε µαζί µε τον Αλέξανδρο Μονοκάνδυλο την οµάδα ΟΥΠΣ! το κουκλοθέατρο µε εφτά παραγωγές που ταξίδεψαν στα πέρατα του κόσµου. Από το 2023 ξεκίνησε το προσωπικό της project ΜΑΝΙΒΕΛΑ το οποίο συνεργάζεται µε ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες.
Είναι κουκλοπαίχτρια, σκιωπαίχτρια, κουκλοκατασκευάστρια, εµψυχώτρια, επιµορφώτρια, σχεδιάστρια εκπαιδευτικών προγραµµάτων, designer επιτραπέζιων παιχνιδιών, συγγραφέας παιδικών παραµυθιών και σεναρίων και βασικά αγαπάει της µπουρµπουλήθρες.
Η Αγγελική Γουναρίδη πιστεύει ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι που οι κανόνες συνεχώς αλλάζουν.

Κυριακή 21/4/24
Παράσταση: 15.00 - 15.55
Παρουσίαση τεχνοτροπίας και συζήτηση: 16.00-17.00

Περιορισμένες θέσεις μόνο με κράτηση θέσης στο τηλέφωνο: 6973364350

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού διημέρου της UNIMA “Το κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση”, το ParaMana Puppet Theatre θα παρουσιάσει την Παράσταση Σύγχρονου Πειραματικού Θεάτρου Σκιάς και Αντικειμένων:

“ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟΦΕΓΓΑΡΟ”


Η παράσταση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης.

Σύγχρονο Πειραματικό Θέατρο σκιάς & αντικειμένων:
Η απουσία της ύλης και η εφήμερη φύση της σκιάς, τοποθετούν το θεατή σε έναν κόσμο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.
Η σκιά δημιουργείται από το αντίθετό της, δηλαδή το φως.
Πρόκειται για τον πιο αυθεντικό και παράδοξο αταβισμό όλων.
Το φως είναι σκιά. Και είναι ακριβώς αυτό το ποιητικό οξύμωρο που εν τέλει αποτελεί τα θεμέλια αυτού του είδους θεάτρου.

Λίγα λόγια για το έργο:
Στο πλαίσιο των σπαρακτικών γεγονότων που συγκλονίζουν για ακόμη μια φορά την Μέση Ανατολή
και με αφορμή τον τραγικό πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, καλούμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ
να κάνουμε ό,τι μπορούμε ο καθένας ώστε οι πόλεμοι να μην ανήκουν στην πραγματικότητα των παιδιών μας.
Γιατί υπάρχουν πόλεμοι?
Φέρνουν κάποια λύση?
Ποιο είναι το κόστος και οι συνέπειες τους?
Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς πολέμους?
Εάν ναι από που πρέπει να ξεκινήσουμε?

Μπορούμε να διεκδικήσουμε μιαν εναλλακτική πραγματικότητα
χαράσσοντας μια νέα πορεία απελευθερωμένοι από τα λάθη των προηγούμενων γενεών?

“ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟΦΕΓΓΑΡΟ” είναι ένα διαχρονικό παραμύθι για έφηβους,
που μας ταξιδεύει με τρόπο αλληγορικό πίσω στον Πόλεμο των Χαρακωμάτων και στις μη αναστρέψιμες συνέπειες όλων των πολέμων. Στον αντίποδα,η δύναμη της αγάπης, της πίστης και της επιμονής για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου έρχεται να προτείνει μιαν εναλλακτική πραγματικότητα όπου η νέα γενιά μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος χαράσσει μιαν νέα πορεία και αρχή για το ανθρώπινο είδος.

Η ιστορία είναι βασισμένη στο γιαπωνέζικο παραμύθι, «Tsuki no Waguma»
όπως εμφανίζεται στο βιβλίο της Clarissa Pinkola Estes,
«Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους».

το τέλος της παράστασης

Θα μοιραστούμε με τους εκπαιδευτικούς και το κοινό τις τεχνοτροπίες του ParaMana και την τεράστια σημασία του πειραματισμού στην τέχνη, στην εκπαίδευση και στην ίδια την ζωή. Να λειτουργούμε “out of the box”, να πειραματιζόμαστε, να κάνουμε λάθη και παρατηρώντας τα λάθη μας να μαθαίνουμε και να εξελλισσόμαστε μέσα από αυτά. Στόχος μας δεν είναι μόνο να ερεθίσουμε και να διακινήσουμε έφηβους και νέους ανθρώπους αλλά και να υποστηρίξουμε την εκπαιδευτική κοινότητα η οποία αντιμετωπίζει καθημερινά άπειρες προκλήσεις στη διαχείριση της τάξης και την πειθαρχία, στην ψυχολογική υποστήριξη και την αντιμετώπιση του στρες, στην πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας, στην ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, στην δημιουργική τους καθημερινή απόδοση και λειτουργία.
‘Εχει αποδειχθεί πως η αναγνώριση και κατ’επέκταση η υγιής διαχείρηση των αρνητικών συναισθημάτων, υποστηρίζουν με κάθε τρόπο όχι μονάχα το ίδιο το άτομο αλλά και την προώθηση της συνεργασίας, την προαγωγή της αλληλοβοήθειας, την ενίσχυση της υγείας, την βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων, την εξέλιξη της ίδιας της κοινότητας ως σύνολο. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γύρω από τις θεματικές που θίγει η παράσταση, όπως ο πόλεμος και οι μη αναστρέψιμες συνέπειες του, τα αρνητικά συναισθήματα και η διαχείριση τους, η σύνδεση με τον εαυτό και την αυθεντικότητα μας, ο ρόλος των ιστοριών και των εκάστοτε αφηγημάτων και η ερμηνεία τους. Το σύγχρονο πειραματικό θέατρο σκιάς και αντικειμένων και εν προκειμένω, η εν λόγω παράσταση μπορούν να λειτουργήσουν ως αφορμή, σαν ένας καθρέφτης για να θέσουμε κάποια ερωτήματα γύρω από την πληθώρα προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους έργο και ίσως κοιτάζοντας τις μέσα από ένα άλλο πρίσμα να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επίλυσης τους.


ParaMana Puppet Theatre

Απο το 2010 το ParaMana Puppet Theatre κατέχει μια σταθερή παρουσία στον εκπαιδευτικό χώρο πραγματοποιώντας πρωτοποριακές παραστάσεις σε σχολεία Β’βάθμιας και Α’βάθμιας ανά την επικράτεια. Δραστηριοποιείται μεταξύ Ιταλίας (Τορίνο) και Ελλάδας (Αθήνα-Σαντορίνη) ενώ τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ και χώρους πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει χαράξει μια νέα εποχή στην Ελλάδα όσον αφορά τις Εικαστικές Τέχνες και πιο συγκεκριμένα το Σύγχρονο Πειραματικό Θέατρο Σκιάς & Αντικειμένων.Το ParaMana δημιουργεί ατμοσφαιρικούς κόσμους που συνομιλούν με το υποσυνείδητο του θεατή. Επιλέγει αναλογικά είδη εικαστικών τεχνών και τεχνοτροπίες που συνδέονται με κάτι αρχέγονο & ιεροτελεστικό. Τα έργα του ParaMana επενδύονται με original μουσική, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ηχοτοπίο». Αρμονίες από βασικά όργανα, όπως το πιάνο, το ακορντεόν, ή τα πνευστά «δένουν» με ήχους από ήχο-γεννήτριες, synthesizers και waterphones. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα μεγαλύτερο πλαίσιο Αφήγησης που ανακινεί λεπτά συναισθήματα και αγγίζει το υποσυνείδητο.



Σάββατο 27/4/24

-Διαδικτυακά Σεμινάρια-
-Απαραίτητη η κράτηση θέσης-

Με χαρά σας προσκαλούμε σε δύο εργαστήρια που θα διεξαχθούν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, το Σάββατο 27 Απριλίου 2024.

Νιώθοντας την ανάγκη να φτάσουμε και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, αυτά τα εργαστήρια σχεδιάστηκαν ειδικά για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που δυσκολεύονται λόγω απόστασης να έλθουν στην Αθήνα.
Δεν απαιτείται κάποια ειδική προϋπόθεση ή προηγούμενη εμπειρία σε αυτά τα θέματα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση στο διαδίκτυο.

16.00-18.30
Κουκλοθέατρο Μαρμίτα / Μανάση Μαρία
Σύγχρονο θέατρο σκιών και θέατρο ντοκουμέντο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση

Στο εργαστήρι αυτό θα συνδέσουμε την τεχνοτροπία του σύγχρονου θεάτρου σκιών με το δραματουργικό εργαλείο του θεάτρου ντοκουμέντο ώστε να προσεγγίσουμε τις σύνθετες ανάγκες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σήμερα. Στο πρώτο μέρος του εργαστήριου θα γνωριστούμε με βασικές τεχνικές του σύγχρονου θεάτρου σκιών . Έπειτα μέσα από φωτογραφίες και μικρά βίντεο - θα προσεγγίσουμε το θέμα της παγκόσμιας κρίσης νερού. Στο τρίτο μέρος θα συνθέσουμε δραματουργικά τις δύο τεχνικές - δημιουργώντας μια μικρή δραματουργική ενότητα που μπορεί να αποτελέσει ένα δημιουργικό ερέθισμα για να δουλέψουμε με μια ομάδα παιδιών .

Πληροφορίες και κρατήσεις εργαστηρίου: 6939889336 ή στο 2394094654 και το email: [email protected]

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαρμίτα δημιουργήθηκε το 2016 από τις Αρχοντούλα Μήτσιου, Μάρω Μανάση,
Στέλλα Σακελλαρίου, με σκοπό να συγκεράσει τις παιδαγωγικές ανησυχίες τους, με το θέατρο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Έχοντας ως κοινό τόπο την αγάπη για την παιδαγωγική και τις βιωματικές μορφές μάθησης, τη μουσική, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, την έρευνα.

Έχοντας κοινή την πρόκληση της μητρότητας. Έχοντας από κοινού στραμμένο το βλέμμα στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Έχοντας κοινή την ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά αλλά και να ακούσουμε τα παιδιά, φτιάξαμε μια κοινή φαρέτρα δεξιοτήτων και γνώσεων. Από αυτήν την φαρέτρα με όχημα και συνδετικό κρίκο την τέχνη του κουκλοθεάτρου ξεπήδησε η Μαρμίτα. Στη Μαρμίτα λοιπόν μαγειρεύουμε Κουκλοθέατρο, θεατροπαιδαγωκές μεθόδους με περιβαλλοντικές και κοινωνικές θεματικές φτιάχνοντας ένα δυναμωτικό ζωμό για μικρούς και μεγάλους. Στη Μαρμίτα μας κάνουμε Θρεπτικό θέατρο μαγειρεμένο με Κούκλες.

Με τις παραστάσεις της η Μαρμίτα έχει ταξιδέψει σε σχολεία, χωριά και θέατρα σε όλη την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με δήμους και εκπαιδευτικούς φορείς. Το Μάρτιο του 2017 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα το νερό. Το 2019 ξεκίνησε η συνεργασία της ομάδας με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, όπου για 2 σεζόν υποδεχτήκαμε εκατοντάδες παιδιά από δημοτικά και γυμνάσια εντός αλλά και εκτός δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Μαρμίτα έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ κουκλοθεάτρου ανά την Ελλάδα (Εlephantastico του Δήμου Θεσσαλονίκης, 4ο Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου Δήμου Λάρισας, Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου της Καλαμάτας, Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου Κηπουριού Γρεβενών, 6 Μέρες Κουκλοθέατρο στην Εύβοια, Θέρμης δρώμενα του Δήμου Θέρμης, Vovousa Festival του Δήμου Ζαγορίου κ.α )
Η Μαρμίτα είναι κομμάτι του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Βερτίσκος –Μαζέματα που ασχολείται από το 2015 με την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική αναβάθμιση του μικρού ορεινού χωριού Βερτίσκος, μέσα από την ενδυνάμωση των ντόπιων παραγωγών, τη δημιουργία τοπικού πολιτισμικού έργου και την οργάνωση παιδαγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με οικολογικό και συμβιωτικό περιεχόμενο.

19.00-21.30
Στάθης Μαρκόπουλος, Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! (http://www.ayusaya.com)
Το θέατρο Αντικειμένου στην Σχολική Τάξη
Πειραματισμός με την χρήση έτοιμων ή/και κατασκευασμένων αντικειμένων σε συνδυασμό με άλλα μέσα (έναρθρος λόγος, άναρθρος λόγος, μουσική, φως, σκηνογραφία), είτε για την δημιουργία παράστασης από την/τον εκπαιδευτικό για τους μαθητές μιας τάξης, είτε για τη δημιουργία από τα ίδια τα παιδιά παρουσιάσεων. Το εργαστήριο θα διερευνήσει τόσο την «παραδοσιακή» μέθοδο εμψύχωσης κούκλας, όσο και την τεχνική της παράθεσης και του συμβολικού αντικειμένου.
Πληροφορίες και κρατήσεις εργαστηρίου: 6977150305

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Επάγγελμα: κουκλοπαίκτης και κουκλοποιός
Εργάζεται στο: Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!
Βασικές Σπουδές
1991-93 Φοίτηση στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU).
1992 Μαθητεία στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου του θιάσου Marionetas del Matadero, στην Πράγα
Επιμόρφωση
1997. Σεμινάρια με Άγγλους κουκλοπαίκτες (Faulty Optic, Improbable Theatre κ.α.), οργανωμένα από το Puppet Centre (B.A.C., Λονδίνο, Αγγλία)
1995. Θέατρο σύνθεσης και εμψύχωσης, Mikhaill Khussid (INTERSTUDIO, Ακαδημία Κουκλοθεάτρου Λένινγκραντ, Ρωσία)
1995 “Αποκάλυψη”, (παράσταση στα πλαίσια του φεστιβάλ Ύδρας), Michael Meschke (Marionneteatern, Στοκχόλμη, Σουηδία)
1994 Εμψύχωση αντικειμένων, Bonyo Loungov (Ακαδημία Κουκλοθεάτρου Σόφιας, Βουλγαρία).
Από το 1992 ασκεί επαγγελματικά την τέχνη της θεατρικής κούκλας στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε παραγωγές του «Κουκλοθέατρου Αγιούσαγια!», του οποίου είναι ιδρυτής, καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους, σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας σκηνοθετώντας και παίζοντας κούκλες κάθε είδους
Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και συναντήσεις για την τέχνη του κουκλοθεάτρου
Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο, σε συνεργασία με διάφορους φορείς.
Στο εργαστήριο του κουκλοθέατρου Αγιούσαγια!, οργανώνει ετήσιο κύκλο εκπαίδευσης πάνω στην θεατρική μαριονέτα, την εμψύχωση κούκλας και την μηχανική - αυτοματοποιητική, από τον οποίο έχουν ξεκινήσει πολλοί από τους νέους επαγγελματίες του χώρου.
Από το 1994 μέχρι το 2001 διευθύνει το περιοδικό ΝΗΜΑ (έκδοση UNIMA-ΕΛΛΑΣ)
Έχει γράψει, μεταφράσει και εκδώσει ιστορικά και θεωρητικά κείμενα και άρθρα για το κουκλοθέατρο στην ελληνική γλώσσα
Από το 2001 έως το 2014, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας (UNIMA).

 Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους του κάθε εργαστηρίου για να μάθετε πληροφορίες και να κάνετε κράτηση της θέσης σας.

 Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τη σημασία της προσέλευσης σας στον χώρο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα. Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα και να παρέχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση.

 Επίσης, σας παρακαλούμε, σε περίπτωση που δυσκολευτείτε να παρευρεθείτε, είναι σημαντικό να ακυρώσετε την κράτησή σας εγκαίρως. Αυτό θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τη διαθεσιμότητά μας και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.

Ελάτε να μοιραστούμε γνώσεις, να ανταλλάξουμε ιδέες και να εμπνεύσουμε ο ένας τον άλλον!
Ανυπομονούμε να σας υποδεχτούμε σε αυτήν την εκπαιδευτική κουκλόσυνάντηση!
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
[email protected]
6909934376
Άβαταρ μέλους
Unima
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: 363
ΕΓΓΡΑΦΗ: 04 Σεπ 2018, 15:51
Όνομα Ομάδας-Θιάσου: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

Βιωματική μάθηση και πρακτικές εφαρμογές του Κουκλοθεάτρου στην εκπαίδευση Οι κούκλες στις κασετίνες των εκπαιδευτικών

Δημοσίευσηαπό Unima » 10 Απρ 2024, 12:43

Κυριακή 21/4/24
Παράσταση: 15.00 - 15.55
Παρουσίαση τεχνοτροπίας και συζήτηση: 16.00-17.00

Περιορισμένες θέσεις μόνο με κράτηση θέσης στο τηλέφωνο: 6973364350

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού διημέρου της UNIMA “Το κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση”, το ParaMana Puppet Theatre θα παρουσιάσει την Παράσταση Σύγχρονου Πειραματικού Θεάτρου Σκιάς και Αντικειμένων:

“ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟΦΕΓΓΑΡΟ”


Η παράσταση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης.

Σύγχρονο Πειραματικό Θέατρο σκιάς & αντικειμένων:
Η απουσία της ύλης και η εφήμερη φύση της σκιάς, τοποθετούν το θεατή σε έναν κόσμο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.
Η σκιά δημιουργείται από το αντίθετό της, δηλαδή το φως.
Πρόκειται για τον πιο αυθεντικό και παράδοξο αταβισμό όλων.
Το φως είναι σκιά. Και είναι ακριβώς αυτό το ποιητικό οξύμωρο που εν τέλει αποτελεί τα θεμέλια αυτού του είδους θεάτρου.

Λίγα λόγια για το έργο:
Στο πλαίσιο των σπαρακτικών γεγονότων
που συγκλονίζουν για ακόμη μια φορά την Μέση Ανατολή
και με αφορμή τον τραγικό πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας,
καλούμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ
να κάνουμε ό,τι μπορούμε ο καθένας ώστε οι πόλεμοι να μην ανήκουν στην πραγματικότητα των παιδιών μας.
Γιατί υπάρχουν πόλεμοι?
Φέρνουν κάποια λύση?
Ποιο είναι το κόστος και οι συνέπειες τους?
Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς πολέμους?
Εάν ναι από που πρέπει να ξεκινήσουμε?

Μπορούμε να διεκδικήσουμε μιαν εναλλακτική πραγματικότητα
χαράσσοντας μια νέα πορεία απελευθερωμένοι από τα λάθη των προηγούμενων γενεών?

“ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟΦΕΓΓΑΡΟ” είναι ένα διαχρονικό παραμύθι για έφηβους,
που μας ταξιδεύει με τρόπο αλληγορικό πίσω στον Πόλεμο των Χαρακωμάτων και στις μη αναστρέψιμες συνέπειες όλων των πολέμων. Στον αντίποδα,η δύναμη της αγάπης, της πίστης και της επιμονής για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου έρχεται να προτείνει μιαν εναλλακτική πραγματικότητα όπου η νέα γενιά μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος χαράσσει μιαν νέα πορεία και αρχή για το ανθρώπινο είδος.

Η ιστορία είναι βασισμένη στο γιαπωνέζικο παραμύθι, «Tsuki no Waguma»
όπως εμφανίζεται στο βιβλίο της Clarissa Pinkola Estes,
«Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους».

το τέλος της παράστασης

Θα μοιραστούμε με τους εκπαιδευτικούς και το κοινό τις τεχνοτροπίες του ParaMana και την τεράστια σημασία του πειραματισμού στην τέχνη, στην εκπαίδευση και στην ίδια την ζωή. Να λειτουργούμε “out of the box”, να πειραματιζόμαστε, να κάνουμε λάθη και παρατηρώντας τα λάθη μας να μαθαίνουμε και να εξελλισσόμαστε μέσα από αυτά. Στόχος μας δεν είναι μόνο να ερεθίσουμε και να διακινήσουμε έφηβους και νέους ανθρώπους αλλά και να υποστηρίξουμε την εκπαιδευτική κοινότητα η οποία αντιμετωπίζει καθημερινά άπειρες προκλήσεις στη διαχείριση της τάξης και την πειθαρχία, στην ψυχολογική υποστήριξη και την αντιμετώπιση του στρες, στην πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας, στην ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, στην δημιουργική τους καθημερινή απόδοση και λειτουργία.
‘Εχει αποδειχθεί πως η αναγνώριση και κατ’επέκταση η υγιής διαχείρηση των αρνητικών συναισθημάτων, υποστηρίζουν με κάθε τρόπο όχι μονάχα το ίδιο το άτομο αλλά και την προώθηση της συνεργασίας, την προαγωγή της αλληλοβοήθειας, την ενίσχυση της υγείας, την βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων, την εξέλιξη της ίδιας της κοινότητας ως σύνολο. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γύρω από τις θεματικές που θίγει η παράσταση, όπως ο πόλεμος και οι μη αναστρέψιμες συνέπειες του, τα αρνητικά συναισθήματα και η διαχείριση τους, η σύνδεση με τον εαυτό και την αυθεντικότητα μας, ο ρόλος των ιστοριών και των εκάστοτε αφηγημάτων και η ερμηνεία τους. Το σύγχρονο πειραματικό θέατρο σκιάς και αντικειμένων και εν προκειμένω, η εν λόγω παράσταση μπορούν να λειτουργήσουν ως αφορμή, σαν ένας καθρέφτης για να θέσουμε κάποια ερωτήματα γύρω από την πληθώρα προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους έργο και ίσως κοιτάζοντας τις μέσα από ένα άλλο πρίσμα να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επίλυσης τους.


ParaMana Puppet Theatre

Απο το 2010 το ParaMana Puppet Theatre κατέχει μια σταθερή παρουσία στον εκπαιδευτικό χώρο πραγματοποιώντας πρωτοποριακές παραστάσεις σε σχολεία Β’βάθμιας και Α’βάθμιας ανά την επικράτεια. Δραστηριοποιείται μεταξύ Ιταλίας (Τορίνο) και Ελλάδας (Αθήνα-Σαντορίνη) ενώ τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ και χώρους πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει χαράξει μια νέα εποχή στην Ελλάδα όσον αφορά τις Εικαστικές Τέχνες και πιο συγκεκριμένα το Σύγχρονο Πειραματικό Θέατρο Σκιάς & Αντικειμένων.Το ParaMana δημιουργεί ατμοσφαιρικούς κόσμους που συνομιλούν με το υποσυνείδητο του θεατή. Επιλέγει αναλογικά είδη εικαστικών τεχνών και τεχνοτροπίες που συνδέονται με κάτι αρχέγονο & ιεροτελεστικό. Τα έργα του ParaMana επενδύονται με original μουσική, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ηχοτοπίο». Αρμονίες από βασικά όργανα, όπως το πιάνο, το ακορντεόν, ή τα πνευστά «δένουν» με ήχους από ήχο-γεννήτριες, synthesizers και waterphones. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα μεγαλύτερο πλαίσιο Αφήγησης που ανακινεί λεπτά συναισθήματα και αγγίζει το υποσυνείδητο.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
[email protected]
6909934376
Άβαταρ μέλους
Unima
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: 363
ΕΓΓΡΑΦΗ: 04 Σεπ 2018, 15:51
Όνομα Ομάδας-Θιάσου: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

Βιωματική μάθηση και πρακτικές εφαρμογές του Κουκλοθεάτρου στην εκπαίδευση Οι κούκλες στις κασετίνες των εκπαιδευτικών

Δημοσίευσηαπό Unima » 10 Απρ 2024, 12:44

Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση, Διημερίδα 20 & 21 Απριλίου 2024
Βιωματική μάθηση και πρακτικές εφαρμογές του Κουκλοθεάτρου στην εκπαίδευση
Οι κούκλες στις κασετίνες των εκπαιδευτικών

Ομιλίες για το κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση

Με την ενσωμάτωση του κουκλοθέατρου στην τάξη, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό και δυναμικό περιβάλλον μάθησης που ανταποκρίνεται στις ποικίλες μαθησιακές ανάγκες, ενώ ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την ενσυναίσθηση και την αγάπη για τη μάθηση στα παιδιά.

Η συζήτηση γύρω από το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς και ειδικούς στην εκπαίδευση να εξερευνήσουν τη σημασία και τα οφέλη του κουκλοθεάτρου στην ανάπτυξη των παιδιών και την πρακτική του εφαρμογή μέσα στην τάξη.

Με ομιλίες από ειδικούς στον τομέα, παραδείγματα πρακτικών από εκπαιδευτικούς που έχουν ενσωματώσει το Κουκλοθέατρο στην καθημερινή τους διδασκαλία έχουμε στόχο να προσφέρουμε ένα πλούσιο περιεχόμενο που θα εμπνεύσει και θα παράσχει εργαλεία για άμεση εφαρμογή στο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Σάββατο 20.04.24
14:00-16:30

13.30 Εγγραφές
14.00 Έναρξη – Χαιρετισμοί Οργανωτικής Επιτροπής

«Μύθος - Σώμα- Κούκλα: «Από την κυρίαρχη αφήγηση στην κριτική αναπαράσταση«
Χρήστος Τζίκας, Εκπαιδευτικός - Κουκλοπαίκτης.

«Ένα λάθος, μια στιγμή κι ένα ταξίδι! (αφορμές που τρεις κούκλες ήρθαν στην τάξη)
Βαρβάρα Πεντζερίδου,νηπιαγωγός, εμψυχώτρια ομάδων και τα τέσσερα τελευταία “
χρόνια εργάζεται και ως video editor.

«Ποιο σχολείο; Ποιο κουκλοθέατρο; «
Τάκης Σαρρής, κουκλοπαίχτης, δημιουργός και διευθυντής του "Θεάτρου της Κούκλας".

«Η θεσμική κακοποίηση της διεπιστημονικής συνεύρεσης (Κουκλο)θέατρου και Εκπαίδευσης: Οι συμπληγάδες της αξιολόγησης
Aντιγόνη Παρούση, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Το Κουκλοθέατρο στην Σχολική Τάξη: Σημειώσεις ενάντια σε συνήθη λάθη και προβλήματα
Στάθης Μαρκόπουλος, κουκλοπαίκτης

16.00-16.30 Συζήτηση – Λήξη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Στάθης Μαρκόπουλος σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας και μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου του θιάσου Marionetas del Matadero. Το 1992 ίδρυσε το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια! (www.ayusaya.com) και έκτοτε δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Διδάσκει σε εργαστήρια για επαγγελματίες κουκλοπαίκτες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας. (www.unimahellas.org).

Η Αντιγόνη Παρούση είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει σπουδές εκπαιδευτικού προσχολικής εκπαίδευσης και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στη σκηνοθεσία κουκλοθέατρου. Από το 1976 ασχολείται με το κουκλοθέατρο· δούλεψε για δεκαπέντε χρόνια στο κουκλοθέατρο Αθηνών της Ε. Θεοχάρη Περάκη στις τακτικές παραστάσεις του. Συμμετείχε στην οργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μαριονέτας στην Ύδρα και διεύθυνε την ομάδα κουκλοθέατρου «Το Γκρι Κουτί» (1992-2006). Έχει 25 χρόνια διδακτική και ερευνητική εμπειρία στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών στη θεατρική έκφραση και ανάλογη καλλιτεχνική εμπειρία. Στα πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία-μάθηση. Έχει περισσότερες από 80 δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και βιβλία. Ανέβασε περισσότερες από 50 παραστάσεις κουκλοθέατρου και τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο PRIX MICHAEL MESCHKE για την ανάπτυξη και ανανέωση της τέχνης της μαριονέτας.

Η Βαρβάρα Πεντζερίδου είναι νηπιαγωγός, εμψυχώτρια ομάδων και τα τέσσερα τελευταία χρόνια εργάζεται και ως video editor. Έχει εικοσαετή εργασιακή εμπειρία στην εκπαίδευση προσχολικής ηλικίας και οι σπουδές της έχουν να κάνουν με τα παιδαγωγικά, το θέατρο στην εκπαίδευση και τον κινηματογράφο.
Είναι εμψυχώτρια της ομάδας "Εκτός Θέματος", μια ομάδα ελεύθερης έκφρασης, της οποίας το ενδιαφέρον στρέφεται σε θεατρικά και video projects. Είναι μέλος του ντουέτου: "Όμορφα Ποιήματα" που μελετά ιστορίες αποξένωσης και απομόνωσης ανθρώπων και αντικειμένων σε αστικά τοπία, με χρήση ψηφιακών και αναλογικών οπτικοακουστικών μέσων. Πιστεύει ότι η Κούκλα στην τάξη είναι κινητήριος δύναμη οποιασδήποτε δράσης, αρκεί να βρίσκεται εκεί!

Ο Τάκης Σαρρής είναι κουκλοπαίχτης, δημιουργός και διευθυντής του "Θεάτρου της Κούκλας". Εφέτος (2024) το “Θέατρο της Κούκλας” συμπληρώνει 46 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας στον χώρο του κουκλοθέατρου.

O Xρήστος Τζίκας είναι εκπαιδευτικός. Έχει μετεκπαιδευτεί σε τομείς της πολιτισμικής θεωρίας, της ειδικής αγωγής και των παιδαγωγικών προσεγγίσεων της τέχνης. Διδάσκει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ ταυτόχρονα επιμελείται τις καλλιτεχνικές παραγωγές της σκηνής ‘’Μαριονέτες Τζίκας’’.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
[email protected]
6909934376
Άβαταρ μέλους
Unima
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: 363
ΕΓΓΡΑΦΗ: 04 Σεπ 2018, 15:51
Όνομα Ομάδας-Θιάσου: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ


Επιστροφή στο Ανακοινώσεις

ΜΕΛΗ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 25 επισκέπτες

cron