ΕΚΤΑΚΤΟ-ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ!

ΕΚΤΑΚΤΟ-ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ!

Δημοσίευσηαπό Στάθης Μαρκόπουλος » 25 Μαρ 2024, 18:56

ΕΚΤΑΚΤΟ-ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ
σε παράσταση διαμαρτυρίας

Το Σάββατο 23/3/24, ασκήθηκε δίωξη και επιβλήθηκε πρόστιμο 200Ε στο συνάδελφο κουκλοπαίκτη Ιωάννη Φώτη, την ώρα που παρουσίαζε παράσταση με μαριονέτες στην οδό ΕΡΜΟΥ, από όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Καλούμε τα μέλη της UNIMA και τους φίλους του κουκλοθεάτρου, αύριο Τρίτη 11πμ σε παράσταση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης, έξω από το Δημαρχείο Αθηνών. Να φέρουμε και τις κούκλες μας μαζί…

Ζητάμε την παύση της δίωξης των καλλιτεχνών στο δρόμο και την ανάκληση του προστίμου. Θα κατατεθεί υπόμνημα διαμαρτυρίας στις Δημοτικές αρχές.

Το Υπόμνημα αναφέρει τα εξής:


Υπόμνημα διαμαρτυρίας προς το Δήμο Αθηναίων

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, κ.κ. Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
και λοιπές αρμόδιες αρχές της πόλης μας,

Εκφράζουμε την απερίφραστη αγανάκτησή μας για την δίωξη και επιβολή προστίμου διακοσίων Ευρώ, από τη Δημοτική Αστυνομία Αθηνών, στο συνάδελφο κουκλοπαίκτη Ιωάννη Φώτη, το Σάββατο 23 Μαρτίου, επί της οδού Ερμού, την ώρα που εκτελούσε παράσταση με μαριονέτες στο δρόμο.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

1. Η υπαίθριες παραστάσεις με κούκλες κάθε είδους στους δρόμους, αποτελούν μακραίωνη παράδοση, όλων των λαών και, ειδικά στην Ευρώπη, υπάρχουν εκατοντάδες θίασοι και καλλιτέχνες που ασκούν αυτό το επάγγελμα. Η παρουσία τους στο διάβα των περαστικών είναι πάντα ανάσα χαράς, ψυχαγωγίας και φωτεινής παύσης στη δίνη της καθημερινότητας. Τα χειροκροτήματα, τα ζεστά βλέμματα και οι ευχαριστίες το αποδεικνύουν.
Στις παραστάσεις αυτές δεν υπάρχει υποχρεωτικό οικονομικό αντίτιμο. Οι παίκτες πληρώνονται με την εθελοντική συνεισφορά των θεατών οι οποίοι τους θέλουν εκεί, στο δρόμο τους.

2. Οι παραστάσεις αυτές είναι μικρής κλίμακας, ολιγόλεπτες, δεν δημιουργούν όχληση, δεν καταστρέφουν δημόσια περιουσία, δεν προκαλούν ηχορύπανση, ούτε άλλη διαταραχή στην ομαλή κυκλοφορία πεζών, οχημάτων ή στη λειτουργία καταστημάτων και υπηρεσιών. Αντιθέτως δημιουργούν ατμόσφαιρα γιορτής και ανεβάζουν το ηθικό των πολιτών, παιδιών και ενηλίκων.

3. Ο κ. Φώτης ασκεί αυτό το επάγγελμα επί χρόνια, είναι έμπειρος και γνωρίζει καλά τους κανόνες που καθιστούν την παρουσία του διακριτική. Δέχτηκε πρόστιμο χωρίς καμία προηγούμενη σύσταση από τα όργανα, τα οποία θα μπορούσαν απλά να τον ενημερώσουν για το όποιο πρόβλημα και να μετακινηθεί.

4. Στις 21 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου και όλοι οι κουκλοπαίκτες, σε όλο τον κόσμο, συλλογικά και ο καθένας/-μία με τον τρόπο του/της συμμετείχε στον εορτασμό παρουσιάζοντας δημόσια παραστάσεις και άλλα δρώμενα. Στην Αθήνα ο εορτασμός έλαβε χώρα το Σάββατο 23/3 και ο κ. Φώτης συμμετείχε σε αυτό με την παράστασή του.


Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/-ες στο συγκεκριμένο συνάδελφο, αλλά και κάθε καλλιτέχνη, όχι μόνο του κουκλοθεάτρου, που διώκεται για παρόμοιους λόγους.

- Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και του Δήμου να υποστηρίζει αντί να διώκει τέτοια πολιτιστικά δρώμενα, προς όφελος των πολιτών.

- Απαιτούμε την ανάκληση της επιβολής του προστίμου στο συνάδελφο.

- Απαιτούμε την ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματός μας σε δημόσιους χώρους, πεζοδρόμους και πλατείες, προφανώς με την τήρηση των απαραίτητων κανόνων ασφαλείας και ομαλής διεξαγωγής χωρίς την παρενόχληση άλλων δραστηριοτήτων ή επαγγελματιών.

- Σας καλούμε σε κοινή διαβούλευση και διάλογο επί του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

- Είμαστε σίγουροι ότι, εξίσου με μας, επιθυμείτε την πολιτιστική ανάπτυξη, αντιλαμβάνεστε το άδικο της δίωξης και θα πράξετε τα δέοντα.
Κουκλοθέατρο Αιούσαγια!
http://www.ayusaya.com
http://www.unimahellas.org
Άβαταρ μέλους
Στάθης Μαρκόπουλος
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: 378
ΕΓΓΡΑΦΗ: 22 Ιαν 2013, 12:29
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Όνομα Ομάδας-Θιάσου: ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ!


Επιστροφή στο Ανακοινώσεις

ΜΕΛΗ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες