κουκλοθεατρική κολεκτίβα ταραξάκο

κουκλοθεατρική κολεκτίβα ταραξάκο

Δημοσίευσηαπό Αγγελική Γουναρίδη » 01 Αύγ 2021, 11:29

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι του κουκλοθεάτρου ήρθε η ώρα να σας συστήσουμε το μαγικό μας βοτάνι, το Ταραξάκο μας! Όλον αυτόν το δύσκολο καιρό φύτρωνε μέσα μας και τώρα ετοιμάζεται πια να βγει στον κόσμο. Μετά από μια πολύμηνη ψηφιακή δουλειά (ευχαριστούμε την Unima Hellas που μας παραχώρησε το ψηφιακό της χώρο στο Zoom) καταφέραμε και πραγματοποιήσαμε μια 10ήμερη από-κοινού διεργασία στο Κιλκίς με την συμπαράσταση του Δήμου Κιλκίς και του διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κικλίς, Juanjo Corrales. Ήρθε λοιπόν η ώρα να σας παρουσιάσουμε την κολεκτίβα ΤΑΡΑΞΑΚΟ.

ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΙΒΑ ΤΑΡΑΞΑΚΟ
Η Κουκλοθεατρική Κολεκτίβα ΤΑΡΑΞΑΚΟ είναι μία ομάδα επαγγελματιών του κουκλοθεάτρου από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ο σπόρος για τη δημιουργία της ομάδας μπήκε κατά την περίοδο του πρώτου εγκλεισμού, όταν κουκλοπαίκτες και κουκλοθίασοι από όλη τη χώρα, μέλη και φίλοι του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου Unima Hellas, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με σκοπό την επανεφεύρεση τρόπων που μπορούν να διασφαλίσουν την ύπαρξη της τέχνης μας και την επαφή μας με το κοινό. Απέναντι στο φόβο και την αποξένωση που έφερε η πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, αντιτάξαμε το «μαζί».

Το καλοκαίρι του 2020 διοργανώσαμε 6ήμερο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου στα Βασιλικά της Εύβοιας. Συνεργαστήκαμε, αλληλοϋποστηριχτήκαμε, συντροφέψαμε, τραγουδήσαμε, συγκινηθήκαμε, βιώσαμε έμπρακτα τη δύναμη εν τη ενώσει και αποφασίσαμε να φυτέψουμε τον σπόρο αυτής της συνάντησης.

Έτσι, το φθινόπωρο, με μία ανασύνθεση της ομάδας, δημιουργήσαμε την Κουκλοθεατρική Κολεκτίβα ΤΑΡΑΞΑΚΟ, αποτελούμενη από τους: Θέατρο Μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ (Αθήνα), Θέατρο Κούκλας και Σκιών ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ (Αθήνα), Κουκλοθέατρο ΜΑΝΙΒΕΛΑ (Αθήνα), Κουκλοθέατρο ΑΡΙΜΑ (Ηράκλειο), Θρεπτικό Θέατρο Μαγειρεμένο με Κούκλες ΜΑΡΜΙΤΑ (Θεσ/νίκη) και Θέατρο Κούκλας REDICOLO (Θεσ/νίκη).

Τον Οκτώβρη ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε ένα πολυμορφικό project κουκλοθεάτρου, που αντλεί το περιεχόμενο του από τα βιώματα του τελευταίου χρόνου. Αποτέλεσμα μία συλλογική παραγωγή, καρπός μιας πολύμηνης συλλογικής διαδικασίας, όπου κάθε ομάδα συμμετέχει με μια παράσταση μικρής διάρκειας. Οι παραστάσεις συνδέονται με εμβόλιμες σκηνές που συνδιαμορφώθηκαν από όλες τις ομάδες, δημιουργώντας μια σύνθεση διαφορετικών αισθητικών και τεχνικών προσεγγίσεων, όπου η ατομικότητα και η ομαδικότητα συνυπάρχουν αρμονικά.

Η πρώτη δια ζώσης συνάντηση των μελών της Κολεκτίβας έγινε από τις 7 μέχρι τις 15 Ιουλίου 2021 στο Κιλκίς, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς, με την υποστήριξη του Δήμου Κιλκίς. Πραγματοποιήθηκαν καθημερινές πολύωρες πρόβες για την ολοκλήρωση της πρώτης συλλογικής παραγωγής της κολεκτίβας, που θα παρουσιαστεί το Φθινόπωρο του 2021. Τις τελευταίες 4 ημέρες της συνάντησης έγιναν γυρίσματα για την καταγραφή των προβών και τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού προώθησης και τεκμηρίωσης της δουλειάς της ομάδας. Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουλίου, η ομάδα ΤΑΡΑΞΑΚΟ προσέφερε δωρεάν κουκλοθεατρικά εργαστήρια και δρώμενα για παιδιά και ενήλικές.

Βασικός άξονας στη συνεργασία μας είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια. Στόχος της κολεκτίβας είναι να οργανώνουμε συλλογικές δράσεις, παραστάσεις, εργαστήρια, μικρά φεστιβάλ και να αναζητούμε συμμαχίες με άτομα και φορείς που επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθειά μας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΑΡΑΞΑΚΟ
FB Group: http://www.facebook.com/groups/taraxako
Email: [email protected]


ΤΟ ΒΟΤΑΝΙ ΤΑΡΑΞΑΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η ονομασία του γένους Taraxacum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "τάραξις" (πάθηση, διαταραχή) και "άκος" (φάρμακο, θεραπεία). Η πικραλίδα, ο γνωστός μας ταραξάκος, είναι ένα «ζιζάνιο» που υπάρχει σε αφθονία όχι μόνο στα ελληνικά βουνά, τα χωράφια αλλά ακόμη και στις άκρες των δρόμων και σε διάφορες γωνιές του κήπου μας.

Από καταβολής κόσμου, τα αυτοφυή, άγρια φυτά ήταν μέρος της διατροφής. Για ολόκληρες γενιές αποτελούσαν τροφή και φάρμακο συγχρόνως. Το παλιό ρητό: «Για όλα φυτρώνει ένα θεραπευτικό βότανο» ηρεμούσε και παρηγορούσε. Λένε πως στο άμεσο περιβάλλον του ανθρώπου εγκαθίστανται ακριβώς αυτά τα θεραπευτικά φυτά που αυτός χρειάζεται. Και τούτο γιατί περιέχουν ακριβώς αυτά τα συστατικά, τη δύναμη και την ενέργεια που χρειάζεται κανείς τη συγκεκριμένη στιγμή, για να ξαναβρεί τη χαμένη του ισορροπία. Αυτά τα φυτά μπορούν να προσφέρουν όχι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική, πνευματική και ενεργητική θεραπεία.


ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΚΟΛΕΚΤΙΒΑΣ ΤΑΡΑΞΑΚΟ

ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ Θέατρο Μαριονέτας
Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε τo 1996 από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου, κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες με έδρα τα Βασιλικά της Β. Εύβοιας. Χρησιμοποιεί το κουκλοθέατρο ως μέσον συνεύρεσης και ανταλλαγής με άλλες τέχνες και πολιτισμούς. Στην κατεύθυνση αυτή δίνει παραστάσεις και κάνει εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε 40 διεθνή φεστιβάλ και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες σε παραγωγές του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής και του τσίρκου.

ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ Θέατρο Κούκλας και Σκιών + ΜΑΝΙΒΕΛΑ Κουκλοθέατρο
Η ομάδα “ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ, θέατρο κούκλας και σκιών” του Μπάμπη Κωστιδάκη, στεγάζει καλλιτεχνικές δράσεις, όπως παραστάσεις κουκλοθεάτρου, θεάτρου σκιών, μουσικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια κ.ά. Είναι ένα πεδίο έκφρασης όπου οι τέχνες αυτές συναντιούνται, συνδυάζονται, αλληλεπιδρούν και κοινωνούν σκέψεις-εμπειρίες-συναισθήματα, προσκαλώντας παιδιά και μεγάλους στο μαγικό αυτό παιχνίδι. Ένα μαγικό ταξίδι με εργαλείο μια …ανεμοδούρα.


Η “ΜΑΝΙΒΕΛΑ” είναι νέα και παλιά! Είναι σκουριασμένη αλλά και καλογυαλισμένη! Η Αγγελική Γουναρίδη που γυρνά την “Μανιβέλα” είναι κουκλοπαίχτρια, εμψυχώτρια ομάδων και κατασκευάστρια παιχνιδιών εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Η “Μανιβέλα” είναι έτοιμη να στριφογυρίσει για να μοιραστεί και να μοιράσει τη χαρά με όλα όσα κρύβονται στις βαλίτσες της. 


ΑΡΙΜΑ Κουκλοθέατρο
Ο Κωστής Ζαϊμάκης είναι κουκλοπαίχτης και κουκλοποιός, ηθοποιός, μουσικός, κλόουν και καλλιτέχνης του δρόμου. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος από θεατρικές παραγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε με τα θέατρα Όμμα Στούντιο, HELIX ST. THEATER, Angelus Novus, Κουκλοθέατρο AYUSAYA κ.ά. Ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη το θέατρο Τέχνης Νεύμα. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ίδρυσε το κουκλοθέατρο Άριμα. Είναι μέλος του Ελληνικού κέντρου της διεθνούς ένωσης Κουκλοθεάτρου UNIMA και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.


ΜΑΡΜΙΤΑ Θρεπτικό Θέατρο Μαγειρεμένο με Κούκλες
Η Μαρμίτα δημιουργήθηκε από τις Μαρία Μανάση, Αρχοντούλα Μήτσιου και Στέλλα Σακελλαρίου με σκοπό να συγκεράσει τις παιδαγωγικές ανησυχίες τους με το κουκλοθέατρο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Έχει συνεργαστεί με δήμους, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα και έχει εισάγει τις τεχνικές του θεάτρου ντοκουμέντο για παιδικό κοινό. Από το 2016 δημιουργεί παραστάσεις με ισχυρό περιεχόμενο και ταξιδεύει σε χωριά και πόλεις, σε σχολεία  και πλατείες, θέατρα και μουσεία, σερβίροντας τον θρεπτικό θεατρικό της ζωμό σε μικρούς και μεγάλους.


REDICOLO Θέατρο Κούκλας
Το Θέατρο Κούκλας REDICOLO γεννήθηκε το 2011 στη Θεσσαλονίκη από τον Γιάννη Μόμτσιο και τη Δέσποινα Καλπενίδου. Από τότε δημιουργεί και παρουσιάζει παραστάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, ερευνώντας την χρήση της κούκλας ως εργαλείο στο θέατρο. Οι παραστάσεις της ομάδας έχουν ταξιδέψει σε εκατοντάδες σχολεία, θέατρα και χώρους πολιτισμού, κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΑΡΑΞΑΚΟ

ΣΤΟΥΣ ΦIΛΟΥΣ ΜΙΑΣ AΛΛΗΣ ΧΑΡAΣ / ΑΡΙΜΑ Κουκλοθέατρο
Το κουκλοθέατρο Άριμα από τον Κωστή Ζαϊμάκη, συμμετέχει στην κουκλοθεατρική κολεκτίβα Ταραξάκο, από τη γέννηση της έως σήμερα, δουλεύοντας πάνω στην ερώτηση για τη σχέση που μπορεί να έχει το κουκλοθέατρο του σήμερα με την ποίηση και τη φιλοσοφία.
«Η εποχή μας βαδίζει προς την ποίηση όπως προς μιαν ελπίδα. Ίσως η άλλη λογοτεχνία (…κ’ οι άλλες τέχνες…) να παραμεριστεί για να αφήσει τόπο σε εκείνο το όνειρο-πραγματικότητα που και η σημερινή αξιόλογη ποίηση διαφαίνεται να είναι. (…) Μου φαίνεται πώς έφτασε ο καιρός, ο πολιτισμός μας ωρίμασε τόσο, ώστε να είναι φυσιολογικό και δικαιολογημένο το θάρρος μας να διατυπώσουμε μια τέτοια γνώμη για τις μέλλουσες πραγματικότητες˙ "Η κάθε καινούργια αρχή θα γίνεται από την ποίηση". (…) Θα θελα να το καταλάβουν, τουλάχιστον οι ποιητές, πως όποια δημιουργία δεν στρέφεται προς το μέλλον δεν είναι δημιουργία αλλά χαμένος καιρός˙ χαμένος καιρός όπως κάθε ζωή που δεν προεκτείνεται που δε ρίχνει ρίζες για άλλες ζωές, για μία διαρκέστερη ύπαρξη.(…) Γιατί το μέλλον δεν είναι άλλο παρά η πεποίθηση πώς ο άνθρωπος θα ζήσει˙ και στον ποιητή το όραμα μιας τέτοιας σήμερα ανέφικτης ζωής.» Γ. Σαραντάρης (1908-1941), Έργα 1,Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2001
Κείμενα: Γιώργος Σαραντάρης, Σκηνοθεσία: Κωστής Ζαϊμάκης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Φώτης Τρυγάζης, Κατασκευές: Μενέλαος Σαββάκης, Μουσική: Μανίκης Κώστας, Φωτογραφίες: Νικολάι Ντορότσκιν, Επιμέλεια κειμένου: Λίζα Χρυσικοπούλου

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ / REDICOLO Θέατρο Κούκλας
Ο ακραίος αποχωρισμός από τους ανθρώπους και την τέχνη λειτουργεί τραυματικά. Αυτό που βιώσαμε σαν καλλιτέχνες μέσα στην πανδημία έκανε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη μας για επαφή και συντροφικότητα. Με αγαπημένους συναδέλφους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας δημιουργήσαμε την κουκλοθεατρική κολεκτίβα ΤΑΡΑΞΑΚΟ ψάχνοντας δρόμους να προχωρήσουμε παρέα, αντλώντας δύναμη ο ένας από τον άλλο. Η παράσταση “ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ” είναι μέρος του ζωογόνου συλλογικού πρότζεκτ που ετοιμάζουμε ως ΤΑΡΑΞΑΚΟΙ.
Ένας παλιάτσος που έχει μείνει μόνος, έχει χάσει τη λαχτάρα για ζωή, έχει ξεχάσει να ονειρεύεται. Σέρνει το πιάνο του, το ιδανικό του, την ψυχή του, τον εαυτό του. Αναζητά τρόπο να συνδεθεί ξανά με την τέχνη του, με τον άλλο άνθρωπο, ψάχνει τη γιατρειά του. Τι μπορεί να του δώσει δύναμη; Τι μπορεί να κάνει για να επιστρέψει η χαρά και η απόλαυση; Δανειζόμαστε λίγα λόγια από την “Αναγκαιότητα της Τέχνης” του Έρνστ Φίσερ: “O άνθρωπος επιθυμεί να είναι κάτι πάρα πάνω από τον ίδιο τον εαυτό του μονάχα. Θέλει να είναι ολόκληρος άνθρωπος. Δεν ικανοποιείται όντας ξεχωριστό άτομο. Πασκίζει να βγει από την μερικότητα της ατομικής του ζωής και τείνει προς μια «πληρότητα» που τη νιώθει και την αποζητά, προς μια πληρότητα ζωής την οποία του αποστερεί η ατομικότητα με όλους τους περιορισμούς της, προς έναν κόσμο πιο κατανοήσιμο, έναν πιο δίκαιο κόσμο, έναν κόσμο που δίνει νόημα. […] Η τέχνη είναι το απαραίτητο μέσο γι' αυτό το βύθισμα του ατόμου στο σύνολο. Αντανακλά την άπειρη ικανότητά του ατόμου για συνένωση.”
Σενάριο-σκηνοθεσία-κατασκευές-εμψύχωση: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος, Κοστούμια: Αναστασία Αστερίου, Σύμβουλος κατασκευών: Στάθης Μαρκόπουλος

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ / ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ Θέατρο Μαριονέτας
Πόση απομόνωση μπορείς ν' αντέξεις; Μάλλον λιγότερη απ' όση νομίζεις. Η νέα μας παράσταση, είναι μέρος της συλλογικής παραγωγής της κουκλοθεατρικής κολεκτίβας ΤΑΡΑΞΑΚΟ. Η θεματική της είναι επηρεασμένη από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που ανταλλάξαμε τα μέλη, κατά την περίοδο του εγκλεισμού μας.
Ο Καθρέφτης είναι εξερεύνηση των ορίων της απομόνωσης. Στο μικροσκόπιο αυτής της εξερεύνησης τοποθετούνται δύο άνθρωποι. Δύο άνθρωποι βυθισμένοι στο δικό τους προσωπικό σφραγισμένο χώρο. Ένας σκηνικός χώρος μοιρασμένος σε τομές απομόνωσης και δύο ερμηνευτές που κινούνται μέσα σ' αυτά τα στενά όρια. Ο καθρέφτης ανάμεσα ψυχρός και παγωμένος δεν επιτρέπει υπερβάσεις. Μικρός και ασφυκτικός ο χώρος που ορίζει το εγώ και μόνη διέξοδος η κούκλα που ζωντανεύει. Δύο κούκλες που, αποκτώντας ζωή, αντικατοπτρίζουν τα φορτία που ασφυκτιούν και άλλο δεν επιθυμούν παρά να σπάσουν τα σύνορα της απομόνωσης και να συνομιλήσουν. Μια άστεγη γυναίκα που καταφέρνει να στήσει στο δρόμο ένα ολόκληρο σύμπαν από αντικείμενα που στεγάζουν το πολύ δικό της υπαρξιακό παλάτι και μια γυναίκα προσφύγισσα μόνη και χωρίς στήριξη από πουθενά, που εγκυμονεί μια εκκωφαντική κραυγή βοήθειας. Ο Καθρέφτης είναι μια παράσταση που κάνει ένα βήμα προς τα πίσω, εκεί που η πρόβα αναδύεται ως μία έκλαμψη αλήθειας για τον υπαρξιακό, πολιτικό και κοινωνικό άνθρωπο. Κάνοντας πίσω, ίσως μπορούμε να δούμε το όλον, να το κριτικάρουμε και να το ανατρέψουμε αποφασιστικά. Πόση απομόνωση μπορείς ν' αντέξεις τελικά; Πολύ περισσότερη απ' όση νομίζεις.
Σενάριο-σκηνοθεσία-κατασκευές-εμψύχωση: Ελένη Παναγιώτου, Νίκος Τόμπρος, Σύμβουλος δραματουργίας και δελτία τύπου: Μιράντα Βατικιώτη (θεατρολόγος, συγγραφέας)


Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΣΗ / ΜΑΡΜΙΤΑ Θρεπτικό Θέατρο Μαγειρεμένο με Κούκλες
Η Μαρμίτα συμμετέχει στην πρώτη συλλογική παραγωγή της κουκλοθεατρικής κολεκτίβας ΤΑΡΑΞΑΚΟ, της οποίας και είναι μέλος από το ξεκίνημά της, με την παράσταση «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΣΗ». Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του συλλογικού και πίστη στην αξία της συνεργασίας, ακουμπάμε την έμπνευση και τη δημιουργικότητά μας σε μια πρωτόγνωρη για μας συλλογική διαδικασία που μας κινητοποιεί και μας δυναμώνει.
Σ’ ένα παρόν που μοιάζει με μακρινό μέλλον… Δυο ηλικιωμένοι συναντιούνται σέρνοντας στα βαριά τους βήματα έναν κόσμο που αποχωρεί και αγωνιά για τις παρακαταθήκες του: την εγγύτητα, τη σχέση με τη γη, τον έρωτα, τη μνήμη, το μοίρασμα , το πένθος, το γλέντι. Η συνάντηση, τους εισάγει σταδιακά σ έναν κόσμο οικειότητας μέσα από αναμνήσεις, αξίες και κοινά βιώματα. Ο φόβος όμως κυριαρχεί σε μια επικαιρότητα εχθρική απέναντι σε κάθε είδους σχέση. Συμμαχώντας με το τραγούδι, το χορό, το γλέντι σαν καημό και σαν λύτρωση, σαν κουλτούρα της ένωσης, σαν καταφύγιο της ανθρωπότητας, σαν επανάσταση χτίζουν το δικό τους οχυρό απέναντι στο Φόβο… Στην παράσταση χρησιμοποιούνται μεικτές τεχνικές θεατρικής μάσκας, θεάτρου ντοκουμέντο, θεάτρου αντικειμένων και χοροθεάτρου.
Σενάριο-σκηνοθεσία-κατασκευές-εμψύχωση: Μαρία Μανάση, Στέλλα Σακελλαρίου, Μουσική: Thrax Punks

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ / ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ Θέατρο Κούκλας & Σκιών + ΜΑΝΙΒΕΛΑ Κουκλοθέατρο
Η ομάδα Ανεμοδούρα θέατρο κούκλας και σκιών και το κουκλοθέατρο Μανιβέλα βάζουν πλάτη, χέρια, πόδια και μαζί κινούν για δρόμους ανεξιχνίαστους. Δουλεύουμε παρέα με συναδέλφους και φίλους κουκλοπαίχτες σε ένα δύσκολο εγχείρημα σύμπραξης και μοιράσματος. Η κουκλοθεατρική κολεκτίβα Ταραξάκο όπου ανήκουμε, μας στηρίζει μας σπρώχνει και μας στριμώχνει ώστε να πάμε παρακάτω όλοι μαζί. Σε ένα κόσμο που οι συνεργασίες όλο και δυσκολεύουν εμείς με πείσμα απαντάμε… Ταραξάκο.  
Η καρυδιά (Καρυά, Juglans) ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών είναι αυτοφυές, αγγειόσπερμο, μονοχλαμυδικό φυτό. Ο Άγης ανήκει στην οικογένεια των Γαμβοτιδών, είναι γέρος, αγρότης και ξέρει πως βρίσκεται λίγο πριν το τέλος. Ένας άνθρωπος που η ζωή του είναι συνδεδεμένη με τα δέντρα, ένας άνθρωπος που γίνεται ένα με την γη. Ένας άνθρωπος που τον καρπό της ζωής του τον επιστρέφει στο χώμα για να ξαναφυτρώσει. Μια γλυκόπικρη σκέψη για όσους έσκαψαν, σκάβουν και δεν τα παρατάνε. Μια παράσταση - έρευνα βασισμένη στην ανάγκη μας να καταλάβουμε τόσο τον κύκλο της ζωής και την ένωση μας με τη γη όσο και την ανάγκη μας να αφήσουμε το αποτύπωμά μας, όχι ως κληρονομιά αλλά ως συνέχεια.
Σύλληψη-κατασκευές-εμψύχωση: Αγγελική Γουναρίδη, Μπάμπης Κωστιδάκης​, ​Κείμενο: Αγγελική Γουναρίδη


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΑΡΑΞΑΚΟ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά από την Ομάδα Ταραξάκο «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ!». Σάββατο 10/7/2021, 18:00–20:00. Τα παιδιά είναι ήδη κουκλοπαίκτες και μαζί τους θυμόμαστε και εμείς πως είναι να χαίρεται κανείς με τη χαρά! Τα υλικά είναι εκεί πάντα γύρω μας, απλά και καθημερινά, για να τα ανακαλύψουμε παρέα και να γεννηθούν νέοι φίλοι και φανταστικές ιστορίες! Ένα εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας όπου το κάθε παιδί θα κατασκευάσει και θα δημιουργήσει τον δικό του χαρακτήρα, θα τον/την/το πάρει μαζί του και θα συνεχίσουν το ταξίδι τους παρέα.

«ΜΙΚΡΑ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΑΡΑΞΑΚΟ». Σάββατο 10/7/2021, 20:00–21:00. ANTAMAPANTAXOY – μαριοννέτες / Κωστής Ζαιμάκης (ΑΡΙΜΑ) - μαριοννέτες / Μαρία Μανάση (ΜΑΡΜΙΤΑ) - αφήγηση παραμυθιού και κούκλα

Εργαστήρι Κουκλοθεάτρου για ενήλικες από τον Κωστή Ζαϊμάκη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΒΑ ΣΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ». Κυριακή 11/7/2021, 10.00 – 11:30. Στο εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα κύρια εργαλεία δουλειάς στο κουκλοθέατρο Άριμα. Η καθημερινή άσκηση, μας αποκαλύπτει νέες εκφραστικές δυνατότητες, ενισχύει την κριτική μας προσοχή και την ικανότητά μας για αυτοπαρατήρηση… Ο χορός και η μουσική είναι απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία χώρου για δουλειά. Πως μπορούν φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί να γίνουν υλικό σύνθεσης; Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, νέους καλλιτέχνες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς. Ο Κωστής Ζαϊμάκης είναι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός κ.α. Σπούδασε θέατρο δίπλα στην Rena Mirecka και μελέτησε τη δουλειά του E. Decroux στο Theatre de l’ Ange de Fou και του Eugenio Barba-Odin Theater. Συνεργάστηκε με τις ομάδες Omma studio, Helix theater, Angelus Novus, Τέχνης Νεύμα, Κουκλοθέατρο Ayusaya κ.ά.

Εργαστήρι Κουκλοθεάτρου για ενήλικες από τη Μαρία Μανάση «ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ, ΣΩΜΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΜΨΥΧΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΚΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ». Κυριακή 11/7/2021, 18:00 – 21:00. Με αφετηρία την τεχνική της ουδέτερης μάσκας, θα εξερευνήσουμε τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο σώμα και το υλικό, ανάμεσα στη ροή και την παύση, μια γεννεσιουργό σχέση τόσο για τον/η ηθοποιό όσο και για τον-ην κουκλοπαίχτη/τρια. Μέσα από απλές ασκήσεις, παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς θα διερευνήσουμε την επίδραση της ουδέτερης μάσκας στο σώμα και θα ανακαλύψουμε δρόμους προς την εμψύχωση και την επικοινωνία επί σκηνής, δρόμους που υπάρχουν σε κάθε σώμα ώστε να υπάρχει, να εκφέρει, να αλληλεπιδρά, να σχετίζεται, μα πάνω απ όλα να αφηγείται. Το εργαστήρι απευθύνεται σε κουκλοπαίχτες, ηθοποιούς, χορευτές, εκπαιδευτικούς αλλά και σε κάθε άνθρωπο που ακόμα εμπιστεύεται στη θεατρική δημιουργία λίγο ή πολύ απ’ τις ιστορίες που φέρει. Η Μαρία Μανάση είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου, της σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ, με ειδίκευση στην υποκριτική. Έχει διδαχθεί μουσική και σύγχρονο χορό. Από τον 2002 εργάζεται ως κουκλοπαίχτρια και από το 2006 ως θεατροπαιδαγωγός. Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές σύγχρονου και παραδοσιακού κουκλοθεάτρου σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία κ.α. Από το 2015 συνδυάζει το κουκλοθέατρο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και παραστάσεις για την ομάδα θρεπτικού θεάτρου Μαρμίτα. Μελετά την προφορική παράδοση των ιθαγενικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο και αφηγείται τις ιστορίες τους – όπου χρειάζεται. Είναι μητέρα δύο παιδιών.
ουπς! το κουκλοθέατρο
http://www.oupspuppetry.gr/
Άβαταρ μέλους
Αγγελική Γουναρίδη
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: 97
ΕΓΓΡΑΦΗ: 31 Ιαν 2013, 19:17
Τοποθεσία: αθήνα
Όνομα Ομάδας-Θιάσου: ουπς! το κουκλοθέατρο


Επιστροφή στο Ανακοινώσεις

ΜΕΛΗ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες

cron