Ενημέρωση για το A Walk of Welcome και πρόταση συνεργασίας προς την UNIMA-ΕΛΛΑΣ

Ενημέρωση για το A Walk of Welcome και πρόταση συνεργασίας προς την UNIMA-ΕΛΛΑΣ

Δημοσίευσηαπό Στάθης Μαρκόπουλος » 07 Νοέμ 2020, 16:23

Ενημέρωση για το A Walk of Welcome και πρόταση συνεργασίας προς την UNIMA-ΕΛΛΑΣ

Το διεθνές πρότζεκτ “A Walk of Welcome”, το οποίο υλοποιεί και συντονίζει η Αγγλική οργάνωση Good Chance (http://WWW.GOODCHANCE.ORG.UK), μετά την περσινή αναβολή λόγω COVID, έχει πάρει μια νέα μορφή και προτείνει στην UNIMA-ΕΛΛΑΣ να συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας.

Την εκτέλεση παραγωγής και τον συντονισμό των δράσεων και των φορέων-ανθρώπων στην Ελλάδα (σε κάθε χώρα από τις 8-9 που συμμετέχουν υπάρχει ένας συντονιστής-παραγωγός) έχει αναλάβει η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η εταιρεία παραγωγής POLYPLANITY (βλ. πληροφορίες στο τέλος*).

Η Αμάλ είναι ένα κορίτσι από τη Συρία (μια κούκλα 3.5 μέτρων την οποία κατασκεύασαν οι Handspring Puppet Company, βλ. φωτο) που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον τόπο της λόγω του πολέμου. Θα περπατήσει μια πορεία από την Συρία μέχρι την Αγγλία, με σταθμούς σε 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το πρότζεκτ είναι μια προσπάθεια να έρθει έντονα στο προσκήνιο το προσφυγικό πρόβλημα και οι πτυχές του μέσα από μια σειρά από δρώμενα και δράσεις που υποδέχονται/συνοδεύουν την Αμάλ στην πορεία της, οργανωμένες από τους κατά τόπους φορείς και καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

Η Αμάλ θα φτάσει από την Τουρκία στη Λέσβο και από εκεί στον Πειραιά. Στο λιμάνι θα γίνει κάποια υποδοχή από σχολεία και καλλιτέχνες και μετά θα περπατήσει ή μεταφερθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όπου θα γίνει κάποιο δρώμενο υπό την ευθύνη του Δημοτικού Θεάτρου. Έπειτα θα μεταφερθεί (σημειωτέον υπάρχουν τρεις ίδιες κούκλες και τρία πληρώματα κουκλοπαικτών) σε κάποιο σημείο της Οδού Πειραιώς και θα περπατήσει με συνοδεία τυμπανιστών και κόσμου μέχρι την Τεχνόπολη όπου και θα γίνει το κεντρικό δρώμενο-παράσταση. Στην πορεία αυτή μέχρι Τεχνόπολη η Αμάλ ξετυλίγει/αφήνει πίσω της ένα κόκκινο νήμα (μίτος Αριάδνης). Γενικά όλη η ιδέα που έχει αποφασιστεί ως άξονας είναι ότι η Αμάλ φτάνει στην Ελλάδα φοβισμένη αλλά και με περιέργεια εξερεύνησης και ξεκινάει μια πορεία σε ένα Λαβύρινθο κλπ. Στην Τεχνόπολη θα γίνει παράσταση που θα φέρει την Αμάλ αντιμέτωπη με τον Μινώταυρο. Αυτή την παράσταση (η οποία θα είναι «πλήρης» παραγωγή) καλούμαστε να σχεδιάσουμε και υλοποιήσουμε είτε ως UNIMA, είτε ως ομάδα κουκλοπαικτών (μια πρώτη ομάδα είχε συγκροτηθεί από πέρυσι).

Την επικοινωνία με την UNIMA και την ομάδα κουκλοπαικτών που θα εργαστεί στην προετοιμασία και εκτέλεση της παράστασης στην Αθήνα (Απρίλιος 2021) έχει αναλάβει ο Στάθης Μαρκόπουλος. Ως αφετηρία για τον σχεδιασμό έχει προταθεί η χρήση του ταύρου από τη Γκουέρνικα ως Μινώταυρο και γενικώς όλο τον πίνακα του Πικάσο, τις φιγούρες και τα πλάσματά του ως στοιχεία του Λαβύρινθου (το ίδιο το εργοστάσιο του Γκαζιού προσφέρεται ως χώρος) συνδέοντας προφανώς με τον πόλεμο την φρίκη κλπ (από τα οποία έρχεται η Αμάλ, αλλά και την σύγχρονη/-ες φρίκη/-ες και τερατουργήματα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, στον οποίο κατευθύνεται η Αμάλ. Οι φιγούρες θα γίνουν σε μεγάλα μεγέθη, είτε τυπωμένα, είτε ζωγραφιστά και θα τα χειριζόμαστε με καλάμια και λαβές από πίσω/κάτω. Αυτό είναι απλώς μια αφετηρία. Δραματουργικά δεν είναι κλεισμένη η ιδέα και θα διαμορφωθεί στην πορεία της παραγωγής. Η παράσταση θα γίνει βράδυ, θα έχει φώτα και ζωντανή μουσική. Θα γίνει επίσης πρόβα και γενική δοκιμή το προηγούμενο βράδυ.

Εκτός της παράστασης στην Τεχνόπολη, η UNIMA μπορεί να προτείνει κι άλλες δράσεις, όπως εργαστήρια, συνεργασίες με άλλους φορείς (συνεργάζεται το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, κάποιες ΜΚΟ (Solidarity Now και Home Project), το Σχολείο Μεταναστών Πειραιά κα).

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα δρώμενα θα διοργανωθούν και στις επόμενες Ελληνικές πόλεις-στάσεις της Αμαλ: Λάρισα, Τρίκαλα/Καλαμπάκα, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα. Η παραγωγή θα έρθει σε επαφή με τους κατά τόπους καλλιτέχνες, αλλά αν κάποιος ενδιαφέρεται, είτε ως μεμονωμένος καλλιτέχνης, είτε ως εκπρόσωπος κάποιου θιάσου/φορέα, μπορεί να στείλει κάποιο μήνυμα στην Γιολάντα Μαρκοπούλου στο [email protected]

Όσοι κουκλοπαίκτες – μέλη της UNIMA- ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην παραγωγή της Αθήνας, παρακαλούνται να στείλουν ένα ηλ. μήνυμα στο e-mail [email protected], με θέμα “Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο A Walk of Welcome”.



* Η Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι σκηνοθέτις και παραγωγός κινηματογραφικών και θεατρικών έργων. Από το 2007 διευθύνει την ανεξάρτητη εταιρεία θεατρικών, κινηματογραφικών και multimedia παραγωγών POLYPLANITY Productions ενώ τον ίδιο χρόνο ίδρυσε τον καλλιτεχνικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΕΙ-Ο στο Μεταξουργείο. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από είκοσι θεατρικά έργα και ταινίες μικρού μήκους.. Μαζί με την Ιωάννα Βαλσαμίδου ίδρυσαν το 2016 και διατηρούν την καλλιτεχνική επιμέλεια της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας mind the fact, που έχει σαν στόχο να παρουσιάσει «αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν». Μέσα από την POLYPLANITY έχει συνεργαστεί σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής κ.α. Ηταν η παραγωγός της ΙΛΙΑΔΑΣ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού η οποία περιόδευσε διεθνώς. Είναι απόφοιτη του τμήματος Film Production του Boston University College of Communication. (http://www.synergyo.gr / http://www.polyplanity.com / http://www.mindthefact.gr)

The Walk - (c) Bevan Roos 9 .jpg
The Walk - (c) Bevan Roos 9 .jpg (1.6 MiB) 1416 προβολές

The Walk - (c) Nick Wall 2 .jpg
The Walk - (c) Nick Wall 2 .jpg (1.26 MiB) 1416 προβολές

The Walk - (c) Bevan Roos 10 .jpg
The Walk - (c) Bevan Roos 10 .jpg (1.38 MiB) 1416 προβολές

The Walk route map.jpg
The Walk route map.jpg (1.32 MiB) 1416 προβολές
Κουκλοθέατρο Αιούσαγια!
http://www.ayusaya.com
http://www.unimahellas.org
Άβαταρ μέλους
Στάθης Μαρκόπουλος
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: 377
ΕΓΓΡΑΦΗ: 22 Ιαν 2013, 12:29
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Όνομα Ομάδας-Θιάσου: ΑΓΙΟΥΣΑΓΙΑ!


Επιστροφή στο Ανακοινώσεις

ΜΕΛΗ ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 37 επισκέπτες

cron