Σελίδα 1 από 1

Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Μάιος 2020, 07:44
από Στάθης Μαρκόπουλος
Από: Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών <[email protected]>

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, διερμηνεύοντας τα αισθήματα ολόκληρου του κλάδου των Καραγκιοζοπαιχτών, υψώνει και τη δική του φωνή διαμαρτυρίας, συνάδοντας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος- Ακροάματος, εξαιτίας της δήλωσης του κ. Πρωθυπουργού στις τελευταίες ανακοινώσεις του (28/4/2020) ότι: «Κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι τα Φεστιβάλ και οι Συναυλίες». Ενώ δεν περιλαμβάνεται στο άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων τον Ιούνιο και το θέατρο!

Η αγωνία μας είναι φυσικό να κορυφώνεται, διότι με το ενδεχόμενο αυτό τίθεται θέμα επιβίωσης όλως ιδιαιτέρως των καλλιτεχνών του Θεάτρου Σκιών. Πολύ δε περισσότερο, αν συνεχιστεί η παντελής αδιαφορία έως τώρα της Κυβέρνησης και του αρμοδίου Υπουργείου να διατυπώσει έστω «γενικές κατευθύνσεις» για το πώς θα ήταν δυνατόν το φετινό καλοκαίρι να ψυχαγωγηθεί ο λαός μας. Αυτό το θεωρούμε αναγκαίο και χάρη της εξασφάλισης της ψυχικής και ηθικής υγείας, αλλά και της συνοχής του κοινωνικού συνόλου - εξυπακούεται βάσει των αυστηρών υγειονομικών κανόνων που ορίζονται από την αρμόδια Επιτροπή - αλλά και για την αξιοπρεπή οικονομική ανακούφιση των καλλιτεχνών του Θεάτρου Σκιών, που δεν είναι επιτέλους ανάγκη κάθε φορά που απευθύνονται στην Πολιτεία για βοήθεια να αισθάνονται ότι «επαιτούν»!

Η συμπαθής τάξη των Καραγκιοζοπαιχτών ουδέποτε διέθετε επαρκείς οικονομικούς πόρους που θα της επέτρεπαν να επιβιώσει σε συνθήκες γενικευμένης και μακρόχρονης απραξίας και ανεργίας. Αποτελούμενη από ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης και έχοντας στερηθεί, όπως και όλοι οι άλλοι συνάδελφοι του θεάματος και του ακροάματος, τους φυσικούς χώρους καλλιτεχνικής δράσης: σχολεία, θέατρα, κινηματογράφους, πλατείες…. πώς θα μπορούσαν να υποβάλουν προγράμματα δράσεων, που ζητούνται αρμοδίως, προς υλοποίηση, για να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού;

Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα η αξιότιμη κα Υπουργός Πολιτισμού μέσα στα πλαίσια των όποιων μέτρων τυχόν εξαγγείλει για τον κλάδο των εργαζομένων στο θέαμα και ακρόαμα, παρακαλούμε να δείξει ενδιαφέρον για τον ιδιαίτερα ευάλωτο κλάδο «του παλαιοτέρου θεάματος και ακροάματος της Νεωτέρας Ελλάδος», τον Καραγκιόζη, αλλά και τον αδελφό του το κουκλοθέατρο.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Θεάτρου Σκιών, με 95 χρόνια συνεχούς δράσης στο ιστορικό του, ήδη βρίσκεται σε εγρήγορση εκπονώντας προγράμματα αλλά και διατυπώνοντας σχέδια-προτάσεις για το πώς είναι δυνατόν – βάσει των νέων συνθηκών «Μένουμε Ασφαλείς» - να δοθούν υπαίθριες ή και σε κλειστούς χώρους παραστάσεις, τόσο κατά την τρέχουσα σεζόν, όσο και κατά το 2021 με κορύφωση τους εορτασμούς των Διακοσίων ετών της Παλιγγενεσίας. Καλεί δε όλους τους συναδέλφους αδιακρίτως και τους φίλους του Θεάτρου Σκιών να βρίσκονται σε επικοινωνία με το Σωματείο και ετοιμότητα, ώστε όλοι να συμβάλουμε στη στήριξη του κλάδου τούτη την εξαιρετικά δύσκολή περίοδο.

Αθήνα, Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020

Για το Παν. Σωμ. Θεάτρου Σκιών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο καλ. Δ/ντης της Εθνικής Σκηνής Θεάτ.Σκιών
Πάνος Καπετανίδης Τάκης Κωστιδάκης Σωκράτης Κοτσορές