Σελίδα 1 από 1

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ CLOWN «Η τέχνη του γέλιου »

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 25 Οκτ 2021, 10:46
από Φρανσίσκο Μπρίτο
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ CLOWN
«Η τέχνη του γέλιου »

Ο clown είναι ένα αινιγματικό πλάσμα. Δεν ξέρει από ποιά χώρα προέρχεται, μιλάει τη δική του γλώσσα, υπάρχει μόνο στο εδώ και τώρα. Είναι αθώος, με το φως της αλήθειας στα μάτια, προσφέροντας το πιο αγνό κομμάτι του εαυτού του, με μοναδικό σκοπό να μας κάνει να γελάσουμε.

Ο μοναδικός clown του καθένα μας θα αρχίσει να εμφανίζεται όταν αφήσουμε την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, ανοίξουμε την καρδιά μας, και χωρίς σκέψεις και δεδομένα παραδοθούμε στο παιχνίδι με την ελαφρότητα και τη χαρά ενός παιδιού. Δεν καλούμαστε να παίξουμε ένα ρόλο ή ένα χαρακτήρα, αλλά με τα μάτια ορθάνοιχτα και σε συνεχή επαφή με το κοινό, παίζουμε με την αλήθεια και τον αυθορμητισμό της στιγμής. Έτσι ο φόβος, η χαρά, η ντροπή κι η αμηχανία, η λύπη, όλα μας τα συναισθήματα γίνονται παιχνίδι για να χωρέσουν στην καρδία του κοινού μας.

Όταν κάποιος καταφέρει να απαλλαχθεί απ’ όλες τις “έξυπνες” ιδέες του και οτιδήποτε προσποιητό και να βουτήξει στον πυρήνα της χαμένη του αθωότητας, τότε γεννιέται ο κλόουν! Δεν ξέρει τίποτα, όμως επιθυμεί όσο τίποτε άλλο να μας κάνει να γελάσουμε. Ζητά την αγάπη μας και προσφέρει την αγάπη του με την μεγαλύτερη γενναιοδωρία. Δεν χρειάζεται λοιπόν να κάνει πολλά, αλλά να “είναι”, δηλαδή να υπάρχει μέσα στο μεγαλείο και την καθαρότητα της απλότητας.

Το περιεχόμενο των μαθημάτων περιλαμβάνει:
• Ομαδικά παιχνίδια για εγρήγορση και διαθεσιμότητα. Aσκήσεις χαλάρωσης, συγκέντρωσης και εμπιστοσύνης για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε και να νιώσουμε άνετα πάνω στη σκηνή.
• Τεχνική clown - Ασκήσεις για την ανακάλυψη της κωμικής απλότητας και της λογικής του clown. Kκαλλιέργεια των δυνατοτήτων, της φαντασίας και του χιούμορ του σώματος και της φωνής. Παρουσία και επαφή με το κοινό.
• Δουλειά επάνω στο κοστούμι, που δίνεται σαν θέμα από τον δάσκαλο σύμφωνα με την προσωπικότητα του κάθε μαθητή, ο οποίος στη συνέχεια καλείται να το φτιάξει μόνος του.
• Ατομικοί και ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί και εξάσκηση στο ντουέτο.
• Δομή νούμερου clown.
• Ανοιχτή παρουσίαση της δουλειάς στο τέλος του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους και σε οποιονδήποτε θα ήθελε να αναμετρηθεί με την πρόκληση να ανακτήσει την χαμένη αθωότητά του.

Διδασκαλία: Francisco Brito (απόφοιτος της Ecole Philippe Gaulier, Παρίσι / διδάσκει την τέχνη του κλόουν από το 2003)

Διεύθυνση: Baruti Teatro, Μακεδονίας 40 N. Ηράκλειο (κοντά στο σταθμός ΗΣΑΠ Ηρακλείου)

Ημερομηνίες: Κάθε Τέταρτη από 10 Νοέμβριου 2021 , ώρα 18:00-22:00
για 12 συναντήσεις, 48 ώρες συνολικά
Για πληροφορείς και δήλωση συμμετοχής : Τηλ: 6932 263 893 e.mail: [email protected] Το πρώτο μάθημα είναι δοκιμαστικό. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.

Κόστος: 70 € το μηνά

Η σελίδα στο fb: Η Τέχνη του Clown
https://www.facebook.com/artofclown/

βίντεο σεμινάριο 2017
https://www.youtube.com/watch?v=pksRYbJR4BM&t=20s

O Francisco Brito σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του Philippe Gaulier. Στην πορεία του συνάντησε τον δάσκαλο Tapa Sudana (Θέατρο και μάσκα) και παρακολούθησε τα σεμινάριά του για αρκετά χρόνια. Αυτή η συνάντηση υπήρξε καθοριστική στη συνέχειά του ως ηθοποιός. Το 1997 ίδρυσε την ομάδα Baruti. Με αυτή την ομάδα ταξιδεύει δίνοντας παραστάσεις σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Από το 2008 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Φεστιβάλ κουκλοθέατρου στα Κανάρια Νησιά, Ισπανία. Το 2003 δίδαξε για πρώτη φορά την τεχνική του θεατρικού κλόουν.