Το θέμα αφορά την κατασκευή φορητού αυτοενισχυόμενου ηχείου για παραστάσεις δρόμου.
Άρα, τα παρακάτων είναι με γνώμονα το ηχείο να έχει αρκετή ένταση, χωρίς υψηλές απαιτήσεις στην ποιότητα ήχου, ώστε το κόστος να παραμείνει χαμηλό.
Τα υλικά και εξαρτήματα που χρειαζονται για το ηχείο είναι:
-Ξύλα για κατασκευή καμπίνας
-Μεγάφωνο
-Ενισχυτής
-Ηχομονωτικό υλικό
-Μπαταρία
-Φορτιστής μπαταρίας
-Αντάπτορας Audio RCA
-Αντάπτορας Audio Mini jack
-Αντάπτορας για τροφοδοσία (φόρτιση μπαταρίας)
Κατασκευή καμπίνας
Για την κατασκευή καμπίνας υπάρχουν διάφορες επιλογές σε σχήμα και μέγεθος (όπου μπορεί να τοποθετηθεί 1 ή 2 ηχεία). Στο internet υπάρχουν διάφορα σχέιδια με ακριβείς διαστάσεις, όπως τα παρακάτω:
http://www.dancetech.com/index.cfm?loading=pa&pa_loader=175
http://www.instructables.com/id/My-BoomBox/?ALLSTEPS
Σε περίπτωση που θέλουμε καλή απόδοση χαμηλών συχνοτήτων (μπάσων), η πιο διαδεδομένη λύση είναι το bass reflex [url]en.wikipedia.org/wiki/Bass_reflex[/url]
Το ηχείο εσωτερικά πρέπει να επενδυθεί με μονωτικό υλικό. Επίσης τα ξύλα πρέπει να είναι καλά ενωμένα, ώστε το ηχείο να μην τρίζει.
Για το ηχείο μου έφτιαξα μία καμπίνα με τις εξής διαστάσεις πλάτος: cm, βάθος: 32 cm, ύψος: 32 cm. για το μεγάφωνο και επιπλέον ύψος 8 cm για ανεξάρτητο χώρο για τον ενισχυτή και την μπαταρία.
Πάνω/Κάτω: 32cm x 24,8cm
Πλαϊνές: 32cm x 40cm
Μπρος: 24,8cm x 36,4cm
Πίσω: 24,8cm x 26,8cm
Ενδιάμεση: 24,8cm x 28,4cm
Τα ξύλα που χρησιμοποίησα είναι mdf 1,8 cm για να είναι στιβαρό, αλλά από την άλλη είναι βαρύ ξύλο και συνολικά το ηχείο είναι αρκετά βαρύ, σίγουρα αντί για mdf μπορεί να χρησιμοποιηθεί κόντρα πλακέ θαλάσσης που είναι πιο ελαφρύ, αλλά ακριβότερο. Η μόνωση που χρησιμοποίησα είναι ρικοφόν, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες λύσεις http://3.bp.blogspot.com/--sZPvPpMZNM/T2nYr2ZvGVI/AAAAAAAALtI/elua3Hv92gI/s1600/noise_damping_acousti_deluxe.jpg
Ενισχυτής
Ο ενισχυτής που χρησιμοποιούν σε παρόμοιες low badget κατασκευές είναι ο http://reviews.cnet.com/amplifiers-preamps-processors/lepai-lp-2020a/4505-7871_7-35190789.html και οι λειτουργίες του είναι οι άκρως απαραίτητες:
-Στερεοφωνικός
-Ρύθμιση bass & treble
-Διακόπτης τροφοδοσίας
-12 Volt
-20Watt RMS (με ηχεία 4 Ohm), που εξαρτάται δηλαδή από την αντίσταση των ηχείων
-Έξοδοι RCA και mini jack, οι οποίοι λειτουργούν παράλληλα, άρα μπορείς να κάνεις "μίξη" ήχου από 2 πηγές ήχου
Ο ενισχυτής έχει εκπληκτική απόδοση για το κόστος του και η ποιότητα ήχου είναι αρκετά ικανοποιητική.
Μεγάφωνα
Αν δεν έχουμε μεγάλες απαιτήσεις, 1 full range ηχείο με κόστος 8-15 ευρώ είναι αρκετό http://en.wikipedia.org/wiki/Full-range_speaker
Σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθεί μεγάφωνο που να αποδίδει καλύτερα τις μεσαίες και χαμηλές συχνότητες και μεγάφωνο tweeter για καλύτερη απόδοση των υψηλών συχνοτήτων με κόστος 3-8 ευρώ http://en.wikipedia.org/wiki/Tweeter
Εγώ τελικά χρησιμοποίησα ένα ηχείο αυτοκινήτου (υποθέτω ότι είναι full range). Επίσης δεν ήμουν σίγουρος για την πολικότητα του, επειδή δεν έγραφε +/-, οπότε βρήκα ψάχνοντας ένα ωραίο κόλπο. Συνδέεις στιγμιαία μία μπαταρία 1.5Α και αν ο παλμός του ηχείου είναι προς τα έξω τότε η πολικότητα είναι σωστή.
Μπαταρίες
Οι μπαταρία που χρησιμοποίησα είναι μπαταρία μολύβδου 12volt, 1,3 Ah, οι οποίες κοστίζουν περίπου 7ευρώ http://www.energybatteries.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=30310 και δεν είναι πολύ μεγάλη και βαριά, η αυτονομία είναι σίγουρα 3 ώρες. Γενικά έχω την εντύπωση ότι αυτού του τύπου οι μπαταρίες δεν πρέπει να αδειάζουν τελείως.