Σελίδα 1 από 1

ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ,ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ,ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Θ.ΣΚΙΩΝ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Οκτ 2017, 08:53
από Φωτεινή Καλούδη
Με κουκλοθεατρικές παραστάσεις ,σεμινάρια, εργαστήρια και ένα…περιπλανώμενο Μουσείο ξεκινά η φετινή χρονιά στο κουκλοθέατρο στο Μύλο σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών , τον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα και το Μουσείο Κούκλας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα για το μήνα Οκτώβριο :
1) «Κούκλα εν τάξη»
Σεμινάριο-Εργαστήριο Κατασκευής Κούκλας τύπου Μαρότ για Εκπαιδευτικούς (Κουκλοθίασος & Μουσείο Κούκλας Τιριτόμπα)
Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς κάθε σχολικής βαθμίδας, λογοθεραπευτές, εμψυχωτές κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, καθηγητές ξένων γλωσσών, εκπαιδευτές ειδικής αγωγής, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχοθεραπευτές, αλλά και γονείς που θέλουν να εντάξουν την κούκλα και το κουκλοθέατρο στην καθημερινότητά τους.
Ως εκπαιδευτικό εργαλείο, η “κούκλα τάξης” είναι το πρόσωπο- κλειδί, που βοηθά τον παιδαγωγό να αναπτύξει μια εναλλακτική γέφυρα επικοινωνίας με το κάθε παιδί ξεχωριστά, αλλά και να ενισχύσει τη συνεργασία της ομάδας.
Σταδιακά, ο παιδαγωγός μπορεί να εντάξει και άλλες κούκλες στην τάξη ή να κατασκευάσει κούκλες μαζί με τα παιδιά, ώστε το κουκλοθέατρο στη σχολική τάξη να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η κούκλα τάξης βοηθά σημαντικά – με θεαματικά αποτελέσματα για όσους το έχουν δοκιμάσει- στην ενίσχυση της ομαδικότητας, στην έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών, στη σωστή χρήση της γλώσσας ή στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, σε ομάδες παιδιών με ιδιαιτερότητες, σε θεραπείες λόγου και ψυχοθεραπείες, στα σχολικά θεματικά προγράμματα, στην ενίσχυση της φαντασίας και της δημιουργικότητας, στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων της σχολικής τάξης, στην εκπαίδευση των παιδιών μέσα από το κουκλοθέατρο και την ψυχαγωγία.
Παράλληλα, η εμφάνιση της κούκλας τάξης στη σχολική αίθουσα εκπλήσσει, διασκεδάζει και αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τα παιδιά κατά την ευαίσθητη και απαιτητική περίοδο προσαρμογής στο νέο τους σχολικό πρόγραμμα.
Στο σεμινάριο θα κατασκευάσουμε κούκλες τύπου μαρότ 60 εκ. με ξύλο, αφρολέξ,χαρτί, κόλλα,, υφάσματα, νήματα και χαρτοταινίες κ.ά. μέχρι και το στάδιο της ολοκλήρωσης και άμεσης χρήσης από τους συμμετέχοντες.
Οι κούκλες του κάθε συμμετέχοντα, θα διαφέρουν μεταξύ τους, καλύπτοντας τις ανάγκες του κάθε παιδαγωγού σύμφωνα με το εκπαιδευτικό ή θεραπευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Στη συνέχεια θα μάθουμε πώς να τις εμψυχώνουμε, ώστε η κούκλα να αποδεσμευτεί από την απλή χρήση της ως εργαλείο και να ενταχθεί στην τάξη ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Σάββατο 14/10 , 10-2 & 5-9 Ολοήμερο Εργαστήριο Κατασκευής Κούκλας τύπου Marot για ενήλικες
Κυριακή 15/10 , 10-2 & 5-9 Ολοήμερο Εργαστήριο Κατασκευής Κούκλας τύπου Marot για ενήλικες
2)Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών – Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών για παιδιά και ενήλικες
(Φιλοξενία της Έκθεση Συλλογής Φιγούρας Θεάτρου Σκιών του PEP BELTRAN και διάδραση-εμψύχωση από την ομάδα Gypsy Moth)

Δευτέρα 16/10, Τρίτη 17/10,Πέμπτη 19/10,Παρασκευή 20/10
Μεικτά τμήματα (ενήλικες-παιδιά) σε γκρούπ των 20 ατόμων
Ώρες 18.30-19.30 (πρώτο γκρούπ) & 20.00-21.00 ( δεύτερο γκρούπ)
Η δράση είναι δομημένη σε δύο τμήματα :
-Η ΕΚΘΕΣΗ
Μια μικρή έκθεση του Περιπλανώμενου Μουσείου με αυθεντικά κομμάτια του θεάτρου σκιών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις
PIYINGHI – το κινέζικο θέατρο σκιών. Φιγούρες από δέρμα διάτρητο και περίτεχνα διακοσμημένο.
WAYANG KULIT – από την Ινδονησία, φιγούρες από δέρμα, ζωγραφισμένες και διάτρητες, στιλιζαρισμένες και με ιδιαίτερα λεπτά χέρια – μαζί με αυτές από την Ινδονησία επίσης και οι WAYANG KLITIK επίπεδες φιγούρες από ξύλο, πολύχρωμες και ανάγλυφες.
ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ – από την Ελλάδα και την Τουρκία-ημιδιάφανες φιγούρες ,αριστοτεχνικά ζωγραφισμένες.
»ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΚΙΕΣ» – είναι σκιές που η φιγούρα είναι το ίδιο το χέρι.-με καταγωγή από την Κίνα, έγιναν γνωστές στην Βικτοριανή Ευρώπη, μέσα από τα πολυάριθμα βιβλία της εποχής με οδηγίες, και σχέδια.
Οι συμμετέχοντες μπορούν να αγγίξουν και να παίξουν με τα αντικείμενα της συλλογής του Pep Beltran που για λίγες μέρες θα βρίσκονται στην Ελλάδα περιπλανώμενα σε διάφορες πόλεις .
Τα αντικείμενα είναι αυθεντικά, προέρχονται από τις χώρες καταγωγής τους και κάποια από αυτά είναι πάνω από εκατό χρονών.
Κατά την διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση γίνεται αφήγηση ,με ιστορικά στοιχεία του θεάτρου σκιών, στοιχεία εθνολογίας και αφηγήσεις μύθων.
Η αφήγηση είναι διαδραστική ,ευχάριστη και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κοινού.
-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Με έμπνευση από όσα είδαμε, ακούσαμε και παίξαμε, κατασκευάζουμε την δική μας φιγούρα, όπως εμείς την φανταζόμαστε και το δικό μας θεατράκι ,τα οποία μπορούμε μετά να τα πάρουμε μαζί μας. Όλα αυτά με απλά υλικά-ένα κουτί παπουτσιών , χαρτί, κόλλα. Το εργαστήριο όπως και η έκθεση είναι κατάλληλο και μπορεί να προσαρμοστεί για όλες τις ηλικίες. Επίσης προσφέρει ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση αλλά και για γονείς και παιδιά που ψάχνουν ιδέες δημιουργικής απασχόλησης στο χώρο τους.
Το Περιπλανώμενο Μουσείο ταξιδεύει και στο σχολείο σας κατόπιν συννενόησης.
3)Σεμινάριο Σωματικού Κουκλοθεάτρου & Εμψύχωσης Αντικειμένων « BODY PUPPETS” με τον Roberto White
Παρασκευή 26/10 ώρες 17.00-22.00
BODY PUPPETS WORKSHOP (Το σώμα ως κούκλα)με τον Αργεντινό| Roberto White
Το σεμινάριο σωματικού κουκλοθεάτρου και εμψύχωσης αντικειμένων θα πραγματοποιηθεί στα ισπανικά συνοδεία μεταφραστή.
– Εισαγωγή στην τεχνική της κατασκευής κούκλας-σώμα.
-Τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος ως εργαλεία.
–Χαρακτήρας, εκφραστικότητα και ρυθμός.
– Η συμβολική αξία των αντικειμένων.
– Παράσταση χωρίς λόγια.
– Η γκάμα της γλώσσας του σώματος μέσα από το σωματικό κουκλοθέατρο.
– Η χορογραφία της κίνησης, η μουσικότητα και το χιούμορ.
– Εφαρμογή της τεχνικής του θεατρικού αυτοσχεδιασμού στη δραματουργία του κουκλοθεάτρου.
– Εκτίμηση του οπτικοακουστικού υλικού στη δραματουργία.
– Κατασκευή μικρών θεατρικών σκηνών ως αποτέλεσμα του σεμιναρίου.
Σκοπός του εργαστηρίου είναι να δώσει βασικά εργαλεία στους συμμετέχοντες για τη δημιουργία της δικής τους παράστασης.
Ο Roberto White gεννήθηκε στην Αργεντινή. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας LaSanta Rodilla, του Hugo Suarez (Hugo e Ines) και της ομάδας Teatro dos Mundos μαζί με την Malgosia Szkandera.
Το 2012 του απονεμήθηκε το βραβείο “Χρυσός Δράκος” στο φεστιβάλ Fira Internacional de Titelles de Lleida, μία ειδική μνεία στη Mostra Internacional de Titelles de la vall de Albaida και το βραβείο καλύτερου θεάματος στο 30ο Festival internacional de Titeres de Tolosa.
Σαν σκηνοθέτης, κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Τεχνών στην Costa Rica για το έργο του “Romeo y Julieta”, μια παράσταση για ηθοποιούς και αντικείμενα. “Creatures Particulares” (Ιδιαίτερα πλάσματα) η οποία έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 30 διεθνή φεστιβάλ, κέρδισε το Ντρακ Dor 2012 στη Διεθνή Έκθεση της μαριονέτας Lleida, ειδική μνεία στο Διεθνές Mostra Κούκλας του Vall de Albaida 2012 (Βαλένθια, Ισπανία) και το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου της Τοlose, Ισπανία..
Πάντα προσφέρει μια νέα οπτική, σύγχρονη και διασκεδαστική στο θέατρο αντικείμενου.
Διδάσκει την τέχνη του Body puppets προσδίδοντας σε αυτήν το δικό του όραμα εξελίσσοντας το συνεχώς.
4)Κουκλοθεατρικές Παραστάσεις
Σάββατο 21 / 10 « Ο γύρος της μπουγάδας σε 30΄» 6.30-7.30 Κουκλοθέατρο & διαδραστικό παιχνίδι με την ομάδα Gypsy Moth
Κυριακή 22/10 «Ο γύρος της μπουγάδας σε 30΄» ώρες 11.30-12.30 & 12.30-13.00 Κουκλοθέατρο και διαδραστικό παιχνίδι με την ομάδα Gypsy Moth
Σάββατο 28/10 « Criaturas particulares (Iδιαίτερα πλάσματα)» ώρες 6.30-19.30 & 20.00 -21.00 με τον Αργεντινό performer Roberto White
Kυριακή 29/10 «Sueños 1 (Όνειρα) » ώρες 12.00-13.00 & 18.30-19.30
με τον Αργεντινό performer Roberto White

Για τα σεμινάρια θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων για όλες τις δράσεις .
Πληροφορίες και κρατήσεις στη διευθυνση Γεωργιάδου 53 και στα τηλέφωνα 2410251657 & 6989460969.